Kust leiab autentset rahvuskööki?

 pilt
00

Inimesed käivad vahest ikka maailma mööda rändamas ja tihti juhtub, et nii mõnestki kohapeal proovitud roast jääb kustumatu mälestus. Sel nädalal tõestasid mitu väljaannet, et ka aastal 2005 on ikka üsna mõttetu meie rahvusrestoranidest otsida autentset rahvuskööki. Äripäeva lisas Visioon on analüüsitud, mida meil pakutakse tom yum (kirjapilt mugandatud) supi pähe ja EPL-is maitsti Prantsuse ühepajatoitu (pot au feu’d).

Senise kogemuse põhjal tundub, et enam-vähem tasemel on vene köök. Kõik muud köögid on millegipärast vähem või rohkem ära ratsitud. Tihti pole maitsel väga vigagi, aga retseptoritesse jõuab oodatust täiesti erinev maitse või/ning kasutatakse mõne tuntud toidu valmistamiseks pagan-teab-mis komponente.

Siit küsimus: kas Eestis üldse on mõni rahvuslik söögikoht, kust leiab (peaaegu) autentse toiduvaliku?


 
marx pilt
0

?

Mida Eesti Maja (Tallinnas) teeb?
Aasta tagasi, kui seal viimati käisin, oli küll korralik eesti köök. Ma pole mingi gurmaan, kes oskab toitu eriti hästi hinnata, kuid minu arust oli täiesti mõnus eesti toit ja mu külalised ameerikast olid üsna sillas ja lubasid järgmine kord jälle sinna minna.

Kui tahad pekitükkidega rahvuslikku putru, siis seda peaks Altja kõrtsist saama. Paaril korral olen seal söönud lihtsamat talupojatoitu ja on ka täitsa tore olnud. Nüüd on Kusma omanik, pole tükk aega sinna sattunud.

 pilt
0

Kõik muu peale Eesti

Sõnastus vist segane – pidasin silmas kõike muud peale Eesti köögi:)

punks pilt
0

Kopli hiinakas

Koplis, võrdlemisi mittemidagiütlevas putkas, asub hiina restoran Hanlong. Olles “läbi söönud” vist kõigi Eesti hiinakate menüü, on sealse hiina koka (kes olevat ainus selle ala proff Eestis) toit teistest peajagu üle. St maitseb nagu Hiinas.
Omamoodi kvaliteedimärk on ehk ka see, et kohalikud hiinlased käivad söömas just seal.

rexpert pilt
0

Hiinakas Koplis

kinnitan punksi öeldut, et Kopli tn hiinakas annab küll õige hiinaka mõõdu välja, lisaks väga kena teenindus. Hiina saatkonna omad pidavat jah just seda kohta nn õigeks hiinakaks pidama.
neil ka veebileht ja saab toitu kaasa tellida, www.hanlong.ee

ints pilt
0

olen gurmaan ja seotud toitlu

olen gurmaan ja seotud toitlustamisega.jutt tom yumist oli 100% õige.linna siginenud hübriidhiina toidukohad on ikka väga kaugel autentsest hiina maitsest.loomulikult on hiina suur ja lai ,sealne teravus on piirkonniti vägagi erinev.tallinna hiina toit on pehmelt öeldes kahtlane.teine asi on india köögiga,mis on ok.
ainsana julgen kiita gruusia kööki.kahjuks ei mäleta koha nime aga asub ehitajate teel nõmme mäe alguses.tuleb vägisi nostalgia aragvi järele.
tai köök on samuti küsitava väärtusega.aga see on arusaadav,sest koosneb see ju paljudest värsketest rohelistest,mis meil siin tundmatud.ja ilma milleta pole see tai köök.ennast paneb imestama see nt.,et sirge seljaga pakutakse toitu valesti.samuti ka maitsestamine taist kardinaalselt erinev.seletatav see ka sellega,et köögis askeldavad mitte tai verd kokad.kui tai lisab särtsu limega siis üritavad need murjanid sidruniga läbi ajada-mis kahjuks pole see.samuti on suht tundmatu neile kala kaste,ilma milleta pole taiköögis midagi.
ja serveeringust niipalju,kui tailane kasutab roogade seedekulglasse saatmisel ainult lusikat ja abistab tükeldamisel kahvliga.siis meil on lauakate nagu gourmet köögis.kuulub ju hiina köögi juurde lahutamatult pulkadega söömine-ja maitseb ju söök erinevalt,või mis.

punks pilt
0

armeenia köök Viljandis

Viljandi Kultuurikolledži lähedal asub kohvikputka nimega Sevan, kus ehtsad armeenlased teevad ehtsat armeenia toitu. Sealne šašlõkk on absoluutselt Eesti parim, ainult et serveerida armastavad nad kahjuks mitte armeenia-, vaid eestipäraselt: kartuli või riisi ning salatiga seal kõrval ja lavašši vaid paar riba. Mõistagi saab ka imehead ja kanget armeenia kohvi (mis EI OLE türgi kohv).

tom pilt
0

vene köök

arvan, et nii Troika, Klafira kui ka Nevski annavad igati autentse vene köögi mõõdu välja, viimane küll on paraku liigkallis

 pilt
0

kas keegi oskab öelda,mis on eesti köök?ärge pakkuge seda,mida me ise arvame olevat eesti köök.eesti kööki pole ju olemas.on saksa ja rootsi-taani köögi koopiad eesti esituses.

juno pilt
0

mustlased

seda nüüd rahvusköögiks nimetada – ei tea, aga mustlasrestoran vabaduse väljaku juures, peale stero baari vasakule üles keerata, on väga hea. oma annuse headusesse lisas kindlasti ka korpulentne laulik ja viiuldajad. väärt maitseelamus kuid samas ei tea, kas tal ka autentse mustlasköögiga palju ühist on, pole millegagi võrrelda.

ints pilt
0

nüüd läheb teemast kõrval

nüüd läheb teemast kõrvale.veigo küsimus oli esitatud leidmaks ehedaid maitseelamusi.mitte leidmaks rahvuskööke,seda saab edukalt leida telefoniraamatust.
meie õnnetus on selles,et toidule annavad iseloomu maitseained ja kindlasti maitse rohelised.neid viimaseid aga meil praktiliselt pole.
lõunamaa köökide lahutamatu osa on värske koriander,mis meil levinud turukaubanduses gruusia päraselt kinza nimetust kannab.ürdikasvatajad seda kahjuks aastaringselt ei viljele.vot sellele oleks turgu.
sama ka mõningate maitseainetega.nt.mustad köömned.lõuna ja muidu aafrika roogade asendamatu koostis.tavalise köömnega ei ole lihtsalt audentne ja jääbki maitse poolikuks ja võltsiks.
siinkohal ei saa jätta reklaamimata pipra poodi stockmani kõrval,kelle maitseaine valik on üllatav.sealt pärit leiud,mida euroopastki pole õnnestunud teha.
siit ka toitlustajate hoolimatu suhtumine sõõjasse-nad söövad nagunii,kust nad teavad milline see toit tegelikult on!nimi on toidusedelis ju uhke ja vingete väljamaa tähtedega kirjutatud.

Jyrka pilt
0

kohad

Ühinen kiitusega Kopli tn. hiinaka ja Nõmme mäe Gruusia toidukoha suhtes.

Ja eesti rahvusköögi osas ütleks anonüümsele kommentaatorile 30/05/2005 – 13:07 seda, et rahvusköögid saavad paratamatult mõjutusi teistest kultuuridest. Seega, eesti köök on täpselt see, mis ta on – e. segu vanaeesti, saksa, rootsi, vene jpm. köökidest. Eesti maja saab ka minu käest siinjuures kiita :)

klm pilt
0

Selle Gruusia koha nimi peaks Pirosmani olema ja söögid on seal tõesti head. Umbes samale kõrgusele julgeks tõsta ka Maneezhi trammipeatuses asuva Azeri restorani (hoolimata sellest, et nad see nädal tõstsid õllehinna 25 krooni peale). Ei julge küll väita, et tegu on 100% eheda azeri köögiga – võrdlusmoment originaalriigist puudub, küll aga näeb omanik suht ehe ja naturaalne välja – tõmmu, poolteist meetrit pikk ja sõidab uue 7-seeria BMWga :D

Aga teadjamatele gurmaanidele veel sihuke küsimus – kas keegi teab mis on selle spetsiifilise maitseaine nimi, mida Kesk-Aasias (vähemalt Tadžikistanis ja Usbekistanis) plovi sisse (ja ka paljudesse muudesse toitudesse) lisatakse – see on järjekordne õpitud maitse, algul tundub vastik, pärast hakkab meeldima, nagu oliivid ja kuiv vein…

ints pilt
0

kõigepealt loomulikult lamba

kõigepealt loomulikult lambaliha,siis kollane mage porgand(mitte mingil juhul meie punane magus) ja loomulikult koriander.rosinad kah.

 pilt
0

teemaja

Hanlongi kodukal kirjas, et endises Narva kohvikus avatakse Hiina teemaja :-)

klm pilt
0

Intsule, tänud. Võimalik,

Intsule,
tänud. Võimalik, et tõesti koriander, peab kontrollima, sest minu kulinaarsed teadmised on suht nullilähedased. Kohalikud Tadžikistanis teadsid mulle öelda mingi omakeelset nime ja see mulle meelde ei jäänud. Igastahes oli see minu jaoks täiesti uus maitse.

madis pilt
0

Siam

siiralt on kahju, et Olevimäelt välja kolima pidanud Siam, mis Mündi tänavale kolides Royal Siamiks muutus (+30% hindadele, kaua püsinud teenindajad kadusid, toidu maitse läks kehvemaks) nüüd üldse maamuna pealt kadunud on. Just Olevimäelt sai pikka aega ikka väga head Thai kööki. Järelejäänud Villa Thai, rääkimata kiirsöögiputkadest, ei kanna kuidagi välja.
Kahju…

 pilt
0

Siamile miinus

Tai köögi koha pealt üsna vastupidine kogemus. Siamist olen saanud tavaliselt midagi, mis Tai toit tõesti vaid nime poolest. Ei mingeid vihjeid kalakastmele, sidrunirohule, koriandrile. Maitse polegi halb, aga see lihtsalt pole see. Villa Thai selles plaanis jupp maad ees.

Pirosmani on jah hea ja asjatundjate arvates ka tõetruud toidud.
Korea restoranis Tallinnas bussijaama lähedal on samuti päris häid toite maitsata saanud, aga kas see ka õige Korea köök on, ei oskagi öelda.

ints pilt
0

veigole

käisin oludesunnil paar nädalat tagasi bussijaama korea kohas.kuksu oli päris hea,kuigi arirani omaga ei võrdle.ehtsa korea punktid lähevad ariranile.
aga need mandariini nimelised kohad on normaalsed kõhutäitmise platsid aga hiina ja muuga pole seal midagi pistmist.nimed on ainult uhked.
millegipärast arvavad kõik hindud ,et punane paksendatud magus-hapu kaste ongi kohe hiina.hiina köök on aga palju enamat.
ja hullunud tai fännina ei kannata meie tai kohad välja mingitki kriitikat.samas objektiivsed põhjused on olemas
(pole kõiki aineid)aga soomes saavad-saaksid ka meil.

ints pilt
0

klm-ile veel

kipuvad seda head rooga pilahviks nimetama,mis su keele alla viis.varsti peaks turult juba värsket koriandrit saama,nii,et pilahv tulele.

Madis pilt
0

juba saab

värske koriander on vähemalt Tallinna Keskturul juba mitu nädalat müügil.

laz pilt
0

kukerpuu

mina mäletan, et usbekis (või oli tadzikis hoopis) pandi pilaffi sisse ka kindlasti kuivatatud punaseid (kukerpuu)marju. Kuidas nende nimetus seal mail oli, seda küll ei mäleta, aga vene keeles peaks barbariss vististi olema :)

 pilt
0

Käisin eile eelpool mainitud Kopli Hiinakas. Mulle küll ei seostunud see toit Hiinaga kahjuks.

kontorihiir pilt
0

koriander

Minu Saaremaisel savisel kartulimaa vaol on koriander kasvanud mühinal. Noori lehti, milles iseloomulikud eeterlikkud õlid ja sellest tulenev tugev maitse, pole ära jõudnudki tarbida ja sügisel olen siis seemned kokku korjanud.

Olen mõelnud ka linnas aknalaual lillepotis kasvatada ja ma ei näe põhjust, miks see ei peaks toimima. Nii, et kõik näpud mullaseks, kel isu värske koriandri järgi.

Vanal heal ajal oli autentsel Saaremaa Borodino vormileival purustatud koriandriseemned peal, sealt kindlasti paljude esimene tutvus nendega.

ints pilt
0

loomulikult kasvab koriander meil hästi.isegi kasvatan aias teist.
kas need punased marjad ikka astelpaju marjad ei olnud.venekeeles oblepihha.

 pilt
0

veel koriandrist

Koriander on Eestis üks paremini kasvavaid maitsetaimi. Kipub peenras täitsa umbrohuks, aga kasvab ka potis üsna hästi (näide paari meetri kauguselt võtta).

Koriandriga tutvumiseks on üks parimaid viise koriandrihummus. Hummus pärineb Lähis-Ida köögist (kikerhernestest), aga seda saab alati natuke varieerida.

Oh jah, kuidas ma Tais esialgu vihkasin värsket koriandrit.

CA Elanik pilt
0

Koriander

Koriandri inglisekeelne nimetus on Cilantro ja seda kasutatakse pea IGAS Mehhiko köögi roas.
Kasvatan seda küll oma potipôllumaa nurgas Californias, aga suurt erinevust näiteks peterselli kasvatamisega ei näe. Isegi välja näevad sarnased, ainult maitse on erinev.
Panin inglisekeelse nimetuse kirja selleks, et Eestimaal armastatakse neid väga kasutada, aga poes ei oska selle nime järgi maitseainet küll otsida.
Muide, kas Eestis ka korralikku Mehhiko restorani on? Carrambaga vôrreldes on minu kodu-mehhiko köök igatahes hoopis “mehhikom”… sama kehtib Tartus maitstud hiina roogade kohta – Hiinast on asi väga kaugel, üle pingutatud, üle maitsestatud, valede maitseainetega…
Aga teema on tegelikult väga huvitav, aitähh algatajale!

ints pilt
0

koriandriga harjumine paljude

koriandriga harjumine paljudel algul raske.aga kes omaks võtab ei saa lahti.eesti ürdikasvatajad kahjuks poes seda ei paku,kuigi ammu juba võiks.turul teatakse seda gruusiapärase nime kinza järgi.
üks on kahjuks kindel,et hiina kööki eestis ei saa.see on mingi surrogaat sellest.mul on olnud tööl nädalapäevad väga kõrge kategooriaga hiina kokk,kes käib ühe keti restosid ja nende kvaliteeti maailmas kontrollimas.vot siis sain ma aru milline peaks hiina köök euroopas maitsema.tal olid ka saladuslikud kotikesed maitseainetega,mille sisu ta kahjuks teistega ei jaganud.
tex-mex on vist ainus,mida suht koht autentseks saab pidada.suisa eilne pärnu kogemus mõnusast margaritast olemas.satute sinnamaale proovige ja andke hinnang.

Kama pilt
0

Kama

Ainsad eesti köögi esindajad on:

  1. Kama
  2. Mulgipuder
  3. Kaerakile

Tahaks näha turistidehorde, kes neist roogadest vaimustuksid. Kama eelroana, mulgipuder põhiroana ning kaerakile desserdina. Kõrvale passib juua hapupiima.

Head isu!

PS – ise olen suur kamafänn

andres pilt
0

Kama on kuuldavasti türgi maiustus mis kunagi üle saksa siiamaile jõudnud, nii-et…

katre pilt
0

andresele: tunnen türgi

andresele: tunnen türgi kööki päris hästi ja kui kohalikele kama tutvustasin, polnud keegi seda enne näinud… aga mine tea, eks kõik rahvused ja üks suur segu kõigist :)

Lendude soodukad

23.10.2014 - 18:52
23.10.2014 - 14:24
23.10.2014 - 11:26
Syndicate content

Reisipakkumised

Lendude soodukad

23.10.2014 - 18:52
23.10.2014 - 14:24
23.10.2014 - 11:26
Syndicate content