Puuviljade topp Egiptuses

(Täiesti subjektiivne nimekiri, minu maitse järgi)

  1. Nime ei tea aga kohalikud ütlevad umbes: eshta. Kinnikleebitud soomustega artishoki (või greibisuuruse käbi) moodi, 20 EGP/kilo. Kohe söömiseks küsige hästi pehmet, lõigake pooleks ja sööge lusikaga nagu kiivit või murdke tükkideks ja lutsige koore seest. Maitselt ja konsistentsilt midagi guaavi ja banaani vahepealset, kerge vaarikavarjundiga. Meeldivalt magus. Tummisuse tõttu sobib nt hommikusöögi lõpetamiseks või lastele turgutavaks vahepalaks või muudel juhtudel kui on mingi toitvama puuvilja isu.
  2. Füüsalid. Pisikesed kollase mureli moodi marjad, mis pähklit meenutava kupra sees peidus. Vanal turul umbes 8 EGP kilo. Mõrkja värske maitsega marju tuuakse mõnes baaris vahel ka tervituseks tasuta lauale. Marjad on kerged, pool kilo on juba kopsakas kotitäis, aga neid kulub palju!
  3. Guaav. Meeldivalt mahe aga samas tummine. Hea lihtne pihust süüa. Kohe söömiseks otsige sõna otseses mõttes peos pehmeid ja kollaseid vilju, kõva ja rohekas guaav on sama maitsetu ja hammustamatu nagu toores avokaado. Hooaeg kusagil suvepoole.
  4. Oranzhid veidi tomati välimuse ja konsistentsiga viljad on ka Eestis müügil. Veidi imalalt magusad, maitseasi kas meeldib või ei meeldi.
  5. Egiptuse banaan. Pisike aga magus.
  6. Egiptuse apelsin. Suur ja magus.
  7. Egiptuse melon. Roheline aga magus.
  8. Egiptuse arbuus, hooaeg algab suvepoole, talvel müügil olevad on väiksemad, kallimad ja pole nii magusad.
  9. Egiptuse maasikad. On nagu kultiveeritud maasikas ikka veidi vesised, aga ca 6-8EGP/kilo hinnaga (vanal turul) täiesti meeldivad, eriti keset Eesti talve, aga värskelt pressitud mahl on nauditavam variant neist. Saadaval ca novembrist maini.
  10. Õunad ja pirnid nagu õunad ja pirnid ikka. Alates ca 10 EGP kilo.
  11. Egiptuse viinamarjad. Kas magusad aga väga pisikesed või suured aga väga vesised. Võib ka ostmata jätta.
  12. Egiptuse mango. Peaaegu parfüümi kontsentraadiga maitse ja lõhn. Nauditavam mahlana, eriti värskelt pressitud mahlana.
  13. Suhkruroog. Saab tarbida värskelt pressitud mahal kujul. Egiptlaste, eriti meeste suur soosik, sest taastab kiiresti energiat. Eestlase maitsele pakun et liiga magus, aga proovige enne kui usute.
  14. Sidrun. Mahlana serveeritakse veega lahjendatult ja rohke suhkruga (muidu poleks joodav). Nt kalarestoranis hea ja sobiv alternatiivne jook.
  15. Viigimari. Kuivatatult ja kuuma piimaga serveeritult on üks Egiptuse/araabia rahvusroogi, mida sõjameestele ja väsinud külalistele kõrbeteel turgutamiseks pakuti. Müüakse mida erinevamates versioonides alates värsketest ja lõp
    tades moosi ja täidetud küpsistega. Eestlase maitse jaoks pakun ka et.. noh jah.