2019. a. toob Jaapanis ja Malaisias lahkumismaksu, Uus-Meremaal turismimaksu
veigo
veigo
18. dets 2018 01:34

2019. aasta toob mõnes riigis kaasa uued turismiga seotud maksud. Jaapanis ja Malaisias on see üsna märkamatu, Uus-Meremaal on maksu kogumise mehhanism veel täpsustamisel.

Jaapan Alates 7. jaanuarist peavad kõik Jaapanist lahkujad tasuma "sayonara" ehk hüvastijätumaksu. Maksu suurus on 1000 jaapani jeeni (~7,8€) ja seda peavad tasuma kõik riigist lennuki või laevaga lahkujad. Sayonara maks kehtib nii välismaalastele kui jaapanlastele ning see lisatakse automaatselt transpordivahendi piletihinnale. Sellest on vabastatud transiitreisijad, kes viibivad riigis vähem kui 24 tundi ning alla kahe aastased lapsed.

Malaisia Alates 1. juunist 2019 tuleb lennureisijatel Malaisiast ära lennates hakata tasuma lahkumismaksu, mille suurus on 20 ringgitit (4,2€) lendudel ASEAN-i (Kagu-Aasia) riikidesse ja 40 ringgitit (8,4€) kõikidesse muudesse riikidesse. Maksu kogumise mehhanismi veel täpsustatakse, aga ilmselt lisatakse see automaatselt lennupileti hinnale. Seega, kel on ette näha pärast 1. juunit Malaisiast väljuvaid lennureise, tasuks pilet lähemal ajal ära osta. NB! Riigist lahkumise maks on täiendav riiklik maks lisaks seni lennufirmade poolt kogutud maksule (Passenger Service Charge, PSC).

Uus-Meremaa Uus-Meremaa hakkab 2019. aasta teises pooles väliskülalistelt küsima turismimaksu, mille suurus on 35 NZD ehk 21€. Maksu ingliskeelne täisnimi on International Visitor Conservation and Tourism Levy. Koguma hakatakse seda kas koos viisatasuga, viisavabade riikide (s.h. Eesti) jaoks on loomisel Electronic Travel Authority, mis peaks tööle hakkama 2019. a. esimeses pooles.

Kommentaar Turismi- ja riigist lahkumise maksud pole midagi erakordset. Tavaliselt me lihtsalt ei märkagi, kui need maksud on lennupileti hinda juba automaatselt lisatud. Näiteks Singapuris on see 47,30 SGD (30,4$), Tais rahvusvaheliste lendude puhul 700 THB (18,8€), Indoneesias sõltuvalt lennuväljast 150 000 IDR (9€, Jakarta) kuni 200 000 IDR (12,1€, Bali). Küllalt hea ülevaate riigist lahkumise maksudest saab Vikipeediast.

Teine lugu on siis, kui maksu tuleb eraldi maksta. Näiteks Malaisias küsitakse hotellides alates 2017. aastast öö eest eraldi 10 MYR (2,1€). Summa polegi ehk suur, aga suunab sind kuidagi automaatselt Airbnb suunas, kust pole administratiivset võimekust seda koguda. Riigist lahkumise maksu kogutakse eraldi ka mitmes Kesk-Ameerika riigis (Costa Rica, Nicaragua, Belize).

Kuidas muuta reisifotod unustamatuteks mälestusteks?
PrintMeEasy
Sisuturundus
Kuidas muuta reisifotod unustamatuteks mälestusteks?
Reisikindlustus – milleks? Mul on Euroopa ravikindlustuskaart!?
If Kindlustus
Sisuturundus
Reisikindlustus – milleks? Mul on Euroopa ravikindlustuskaart!?
Lennupakkumised
Foorum
Reisikaaslased