Ei uutele restoranidele - Dubrovnik võitleb liigturismiga

Horvaatiale on lõppev aasta turismi seisukohalt olnud ülimalt edukas. Esmakordselt ajaloos on juba registreeritud üle 20 miljoni turisti, mis on 5% enam, kui 2019. aasta samal perioodil. Ja konkurentsitult kõige populaarsemaks Horvaatia sihtkohaks on Dubrovnik, mida 2018. aastal külastas 12,7 miljonit turisti (teised populaarsed kohad olid Rovinj, Porec, Split ja Medulin). Suur populaarsus paneb Dubrovnikus pidevalt mõtlema, kuidas turism kuidagi taas kontrolli alla saada.

Nii on piiratud randuvate kruiisilaevade arvu, neli igast viiest suveniiriletist on kadunud, restoranidel on piiratud vabaõhu istekohtade arvu 20%. Nüüd on hääletusele tulemas otsus, millega keelataks Dubrovniku vanalinnas järgmise 5 aasta jooksul uute restoranide avamine. Siseruumides on söögikoha avamine siiski võimalik, kuid restoranist välja istekohti panna ei tohi. Põhimõtteliselt on tegemist täieliku keeluga, sest siseruumide väiksuse tõttu teenindab 99% restoranidest põhiliselt välipindadel.

Vanalinna toitlustajad on plaaniga päri, sest pakub olemasolevatele söögikohtadele suuremat tulevikukindlust. Liiatigi on Dubrovniku vanalinnas erinevaid söögikohti, lihtsamatest peenemateni, juba praegu liiga palju. Vähem rahul ollakse välilaudade pinna vähendamisega. Alates jaanuarist peavad kõik söögikohad, mis hõlmavad rohkem kui 25 m2 avalikku pinda, seda vähendama 10% võrra.

Kuna turism Dubrovnikus on ülimalt hooajaline, siis selleks, et soodustada turismi ka talvehooajal, organiseerib Dubrovniku Turismiamet laupäeviti perioodil 9. novembrist 2019 kuni 20. märtsini 2020 laupäeviti Dubrovniku vanalinnas tasuta ingliskeelseid ekskursioone. Ekskursioonid algavad kell 10 Turismiinfo keskuse eest ning on mõeldud individuaalreisijatele, mitte gruppidele. Vajalik on eelregistreerimine hiljemalt reede õhtuks telefonil +38520312011 või e-maili aadressil ured.pile@tzdubrovnik.hr. Lisaks pakutakse kell 11:30 katedraali ees kultuuriprogrammi.