Maailma toidutrende kajastav ajakiri SAVEUR jagas ekspertide ja lugejate abiga välja 2014. aasta kulinaarse reisikogemuse auhinnad (ingl. keeles <a href=http://www.saveur.com/content/culinary-travel-awards-2014?src=soc&dom=fb&con=cta2014>Culinary Travel Awards). Auhindu jagus kokku 21 erinevasse kategooriasse, millest igaüks peegeldab reisimist erineva nurga alt. Lisaks toidusõltlaste jaoks parimate sihtkohtade valimisele auhinnati ka maailma parimaid restorane, veiniistandusi, pruulikodasid, turge ja toidupoode, hotellide restorane, parima toitlustusega lennuliine ning firmasid, mis korraldavad parimaid gurmeereise.
Iga kategooria siseselt jaguneb tunnustus kolmeks tasemeks: ekspertide kui lugejate lemmik, hinnangul kokku kolmel tasemel: vastava kategooria ekspertide ja lugejate lemmik, siis 3-4 antud kategoorias väljapaistvaks hinnatud ja kolmanda tasemena ülejäänud, keda ära märgiti. SAVEUR-i küsitluse täieliku kokkuvõtte leiab <a href=http://www.saveur.com/content/culinary-travel-awards-2014?src=soc&dom=fb&con=cta2014>siit, allpool on ära toodud auhinnavõitjad järgmistes kategooriates:
Parim kulinaarreisi sihtkoht (üle 800.000 elaniku)
Maailmas on raske leida Hongkongi toidukultuuriga võrreldavat paika. Rohkem kui 11.000 restoraniga linnas leiab midagi igale maitsele, kuid sealsed toidud väljendavad selgelt Kantoni köögi eripärasid. Maitseelamusi saab nii Hongkongi ainsas Michelini 3-tärni restoranis Lung King Heen röstitud hane ploomikastmes süües kui tuhandetes tänavalettides nuudleid, kevadrulle või sealihatäidisega wontone süües.
Parim kulinaarreisi sihtkoht (alla 800.000 elaniku)
Kopenhaagenis leiab unustamatuid versioone rahvusvahelistest toitudest, Prantsuse ja Aasia köögist Taani võileibadeni, mis kannavad nime smørrebrød, välja. Ja muidugi on siin NOMA, restoran, kus René Redzepi taasleiutas Põhjamaade köögi.
Baskimaal tervikuna on keeruline halvasti süüa saada. Valikut on nii Michelini-tärnidega restoranidest kuni lõputu hulga pintxo-baarideni, kust leiab suurepärase valiku suupisteid, nagu näiteks pipratäidisega grillitud kalmaarid.
Parim toit lennuki turistiklasssis
Singapore Airlines pakub lennukites valikut nii ida- kui lääne köögist. Näiteks leiab menüüst nasi lemaki (aromaatne riis kookospiimaga) ja mee gorengi (teravad nuudlid, mis on Malaisia tavaline tänavatoit), aga ka veiseliha pajaroa Provence'i moodi või pošeeritud Tšiili huntahvena. India toite serveeritakse värske naaniga ja Hiinast algavatel lendudel on menüüs mitmed Hiina toidud. Ka turistiklassis on korralikud lauanõud ja suur valik alkoholi, sealhulgas loomulikult ka kuulus kokteil Singapore Slings.
Fotod: SAVEUR