2020 suvel autoga Itaalias

Autotrip Euroopas 24.07-09.08 2020 

Kuna seis Covid19ga hakkas kuidagi aina segasemaks minema otsustasime juuli keskel oma augusti lõppu ja vahetult enne koolivaheaega planeeritud euroopa tripi Itaaliasse teha paar nädalat varem. Hirm oli, et riigid lähevad nö “punasesse” ehk nakatunute arv ületab 16e piiri 100000 elaniku kohta ja meil tuleb koju jõudes karantiini jääda või reis üldse ära jätta. Tegime oma ööbimised booking.com kaudu ringi ja otsustasime,  et reedel, 24.07, on start. Ei tea isegi mitmes reis see meil sinna kanti ongi, aga Itaalias olen isiklikult kindlasti üle kümne korra juba käinud. Kuidagi ikka tõmbab sinna… 

Reisiseltskond on M ja N lastega P 7 a ja T 12 a. Liigume isikliku sõiduautoga. Ööbimised on kõik bookingu kaudu ette bronnitud, nii ei pea õhtuti aega kaotama ööbimise otsimisele ja üks mure vähem. Oleme ka käinud ilma eelbroneeringuteta, enam ei sedasi ei lähe. 

24.07. Reede 

Kuna tööasjad oli vaja ära teha, siis saime liikuma alles peale lõunat. Esimest korda katsetasime Ikla piiri sööklat lõunasöögiks. Väikseks supiks käib kah J. Samasugune katsetus oli ka palju räägitud Leedu 19.km söögikoht õhtusöögikohana. Ilmselt kumbagi enam uuesti katsetama ei lähe J. Tee ääres on tunduvalt paremaid valikuid. Umbes 21.30 olime Kaunases, Radissonis. Auto sai kõrvaltänavale tasuta jätta. Hotell väga hea ja lapsed jäidki netti ja tuba nautima. Täiskasvanud tegid linna peatänaval veel ühe hilisõhtuse tiiru ja istumise. Jalakäiate tänav hotellist paarsada meetrit jalutada. 

25.07. Laupäev Kaunas- Stara Tura, Slovakkia. 1005 km.

 Start peale hotelli hommikusööki juba ca 8 ajal. Tuleb pikk päev ja õhtul ootab meid Slovakkias küla kõrtsipealne majutus kohas nimega Stara Tura. See reis otsisin just meelega võimalikult erinevaid majutusi, et oleks rohkem elamusi. Trassi valisime ühe kuukene enne meid käinud sõbra soovitusel üle Kielce ja Krakowi kuna põhitrassil pidid olema suured remonttööd.  Ei pääsnud me ka sellel marsruudil teeremontidest kuid hullu polnud ja lõunat sõime juba Kielce juures ühes teeäärses Serbia restoranis. Toit ja interjöör olid super ja soovitaksin, kui mäletaksin koha nime J. Öömajas olime ca 20.30 õhtul. Küla oli maanteelt umbes 10 km maha keerata ja Slovakkia mägede vahel. Teisi turiste me seal küll ei näinud. Kõrtsus oli peale meie veel kolm kohalikku, kuid kui läksime õhtust sööma viskas peremees kohalikud viisakalt maja ette terrassile ja mul ei õnnestunudki kohalikega eluolust õhtusöögi kõrvale jutustada J 

26.07. Pühapäev Stara Tura- Ferrara (Itaalia) 855 km 

Reis on juba reisi nägu ja aknast ka huvitav välja vaadata. Austria on ilus ja mägine nagu ikka ja umbes kella 17 ajal olime juba Ferraras. Ööbimiseks olime võtnud vanalinna korteri. Väga ehe ja lahe. Ainult, et kuna ööbisime jalakäiate tsoonis, siis auto jätsime umbes 500m kaugusele tänavale. Pühapäevane päev ja parkimine tasuta. Homme oleme nagunii enne 9t läinud.. Tegime tiiru linnapeal ja õhtusöögi kohalikus restos. Linn meeldib ja vaadata nii mõndagi. Soovitan. 

27.07. Esmaspäev Ferrara- Rooma 440 km

 Oma Rooma ööbimises olime juba enne 14st. Seekord oli meil ööbimiseks Rooma merepoolses äärelinnas Villa tüüpi majutus eramajade rajoonis. Suure ja rohelise aiaga villas oli mitu tuba ja oli ka teisi turiste. Päeva veetsime sealse basseini ääres mõnuledes. Umbes 17 ajal kui linnapeale hakkasime minema otsustasid lapsed, et nemad on Roomas piisavalt käinud ja tahaksid hoopis hotellis netis olla… Mis siis ikka, läksime kahekesi Covidiaegset Roomat vaatama. Kuna turiste vähe, polnud ka autole parkimise leidmisega probleeme ja umbes 18 ajal olime juba Roomas jalutamas. Vaatamisväärsused olid kõik omal kohal, kuid linn oli tõesti tühi. Vatikani väljakul oli peale meie äkki ca 50 teist inimest…Päris kõhe oli kuidagi… Tegime oma ca 20000 sammu ära ja seekord võtsime linnapealt pitsat ning õhtustasime juba koos lastega oma villas. Kahjuks enam ujuma ei saanud, bassein oli 22 ajal suletud. 

28.07. Teisipäev 

Hotellis hommikusöök ja siis Lido Di Ostia randa. See oli mingi 20 km sõitu. Rand korralik liivarand ja olime seal ikka mitu tundi. Koht ise selline Roomlaste “Pirita”. Edasi liikusime (ca 3h sõitu) juba Amalfi poolsaarele kus meil keset poolsaart, mägedes, kolmeks ööks ööbimine väikeses külas Tramonti lähedal. Kohal umbes 18 ajal. Selline talumajutuse moodi asi. Korter oli suur ja täiesti 2020 stiilis. Väga modernne, aga vanas majas. See-eest oli, aga 100m kaugusel ehtne talurestoran kus süüa said seda mida pererahvas ise sulle anda tahtis ja kõrvale jõid nende endi tehtud veini. Väga äge. Ööbimine ja õhtusöök elamus omaette. Umbes 21 ajal viskas restorani täis ja mängiti pilli ja lauldi jms. 

29.07. Kolmapäev 

Hommikul suundusime Pompeiisse. Kaardi järgi lähedal, tegelikult tunnike mööda kitsaid mägiteid keerutada. Rahvast vähe ja sissepääsu järjekord oli ca 10 in. Tasub ära käimist. Minule jättis hea mulje. Palav oli küll 36 kraadiga seal kivide vahel… Äkki oleks pidanud veel varem minema? Igatahes umbes 12 ajal oskasime mõelda ainult ujuma minemisest. Hülgasime oma esialgse plaani minna Napolisse jalutama ja Napolist sõitsime vaid autoga läbi. Liiga palav. Liikusime mööda Amalfi poolsaare  põhjapoolset kallast idast lääne poole ja peagi oligi Bikini Beach. Lastele see nimi väga meeldis, kuna tunud koht Käsna Kalle multikast. Seal oli ka selleteemalisi vihjeid ja pilte mitmeid. Parkimine 6 eurot, rannas kaks tooli ja vari 60 eurot… Mis teha, vette oli vaja saada… Vesi mõnus ja soe. Ka restoran oli suhtmõistliku hinnaga. Mingi aeg kui küllalt sai, hakkasime mööda ranniku äärt edasi liikuma. Sorrento, Positano jms. Mõistan hästi miks siin niipalju turiste käib. On ilus küll. Õhtul ei viitsinud kohalikus retos süüa, võtsime sealt söögid tuppa kaasa. Väsinud. 

30.07 Neljapäev 

Seekord sõitsime lõunapoolset Amalfi poolsaare kallast ja maandusime Maiori nimelises kohas. Parkimine oli 1,5 eur/h ja rand maksis vaid 30 euri. See oli nagu muidu saadud! Tuiasime seal veidi ka ringi ja õhtuks läksime jälle oma mägikülla. Tradistiooniline pererestoran ja pererahva poolt valitud söögid ning magama. 

31.07. Reede 

Tramonti- Firenze ca 5 tundi sõitu. Teepeal näitas auto termomeeter vahepeal 42 kraadi… See on nüüd meie reisi peamine peatuspaik- Camping Firenze in Town, siin oleme 6 ööd. Majutuseks on ca 35rm kolmetoaline konditsioneeri ja kahe dushiruumiga majake. Olemas on mitmed basseinid ja kesklinna on ca 4km. Olime kuni pimedani basseinides ja ka õhtul läksime veel sealsamas olevale basseinipeole. Päris lahe oli. 

01.08 Laupäev 

Täiskasvanud käisid outletvillages shoppamas, kuid muidu olime pm terve päeva ikkagi oma campingus. Lastele meeldisid nii soe vesi ja basseinid kui ka see, et üle terve campingu ala oli tasuta wifi J. 

02.08 Pühapäev 

Terve päev basseine jms ja õhtul käisime kahekesi Firenze vanalinnas ka. Kuna enne käidud, siis lapsed jälle ei viitsinud tulla. Puhkus.

 03.08 Esmaspäev

 Hommikul oli pilves ja tegime väljasõidu Pisasse. Polnud ka see meil esimene kord ja torn oli sama viltu kui eelmisel korral. Rahvast isegi veidi oli vs inimtühi Firenze ja Rooma. Sealt edasi Lucca. Enne polnud käinud ja sain elamuse. Väga lahe linnake. Õhtu möödus jälle basseinides. Seekord testisime oma campingu restorani. Täitsa nitsevoo oli. Ainult, et järjekord sisse saamiseks oli ca tunnike. Kuna  ka camping oli rahvast täis, siis juba päeval hakkasime tegema järeldusi, et mis sest, et lennukid ei lenda, rahvas tahab reisida ikka ja seega autoturism buumib.

 04.08 Teisipäev

 Esimene pool päeva basseine ja õhtupoole Fiesole väike linnake + Firenze vanalinn. Kuna seekord olid ka lapsed kaasas, siis olime pikemalt. Õhtust sõime Firenze peaväljakul Ka seal olid restod pooltühjad. Turiste lihtsalt ei ole…Või tähendab on, aga väga vähe. Seoses sellega hinnad ka suht ok.

 05.08 Kolmapäev

 Hommikul käisime jälle basseinides, aga kiskus kuidagi tavaliseks… Tunnikese pärast sättisime end Livorno juures randa. Mõnuselt tuuline oli ja lained tekitasid põnevust. Vesi ilmselt mingi 30 kraadi. Seekord me maksta enam ei raatsinud ja valisime avaliku ranna. Peale seda käisime tiiru ka Livornos, aga see mingit erilist muljet ei jätnud. Õhtul veidi basseine peale jälle. Täna ei viistinud kuhugi sööma minna ja tegime ise. Kohalikust camping poest sai huvitavat kraami ja ka reisil on vahel hea õhtusööki kodus süüa. Lõunad oleme siin nagunii peamiselt oma majakeses ise teinud.

 06.08 Neljapäev 

Firenze-Riva Del Garda Ca 300 km sõitu. Vahepeal muidugi eelpoolmainimata jäänud kohustuslikud outlet centerid jms. Umbes 15 ajal olime me oma peatänava äärses klassikalises hotellis kohal ja suundusime 200m kaugusel olevasse randa. Vesi polnudki nii soe. Võibolla ca 18 kraadi. Igatahes sildid nii näitasid, kuigi seda uskuda ei tahtnud. Õhk ikka ju seal 35 juures.  Igatahes lesisime paar tunnikest ja karastasime end. Rahvast oli siin, põhjas, juba päris palju. Autoturistid Austriast ja Saksamaalt põhiliselt. Õhtul tegime tiiru Riva del Gardas ja tõdesime, et olgu kui tahes lahe seal lõunapool, siis ikkagi on meie lemmik Põhja-Itaalia. Garda ääres oleme viiendat korda ja see lihtsalt on meie lemmik. Miks see nii on, ei oskagi kuidagi sõnadesse panna. Parima elamuse saime me igatahes sel päeval. 

07.08. Reede

 Aeg kodupoole liikuma hakata. Pidime oma plaanid ringi tegema. Austrias oli nakatumiste kasv ja see nö koefitsent tõusis üle 16ne. See tähendas meile, et kui oleksime läbi Austria koju tulnud, oleksime pidanud eestis kaks nädalat karantiinis olema. Muutsime oma kodutee marsruuti ja sõitsime õhtuks läbi Sloveenia Budapesti. Teekond läks küll Veneetsiast mööda, aga seekord loobusime selle külastamisest. Oleks olnud mulle neljas kord. Õhtul jõudsime oma Budapesti laevmajutusse umbes 20.00 ajal. Päris huvitav oli seekordne majutusasutus – kruiisilaev oli jäetud Doonau kaldale seisma ja on nüüd kasutusel hotellina. Kuna olime eelnevalt Budapestis käinud, siis kaugele jalutama ei läinud ja otsisime hoopis lähima restorani kus õhtust süüa. Laevale tagasi minnes läksid lapsed tuppa netti ja meie mõtlesime, et istume veel veidi laeva ülemisel tekil. Kuna seal oli restoran kinni ja nagu ma aru sain, siis üldse oli see majutusasutus esimest päeva uuel hooajal (?) lahti, siis teisi inimesi oli ka seal laevatekil täpselt 2. Nende Slovakkidega saime kenasti tuttavaks ja istusime päris pikalt. Autost sai degusteerimiseks ära toodud ka viimane jagamiseks mõeldud Vana Tallinn… 

08.08 Laupäev 

Kuna eilne läks pikemaks kui plaanitud, siis koduteed me päris hommikul ei alustanud. Tegime linnapeal hommikusöögi ja võtsime ka jõekruiisi. See oli omamoodi elamus ja tekitas tunde, et tahan kindlasti veel Budapesti tagasi minna. Budapestist saime liikuma alles lõuna ajal ja oma tänasesse hotelli Warssavis jõudsime südaööl. Sealne elamus oli vast vaade linnale 12ndalt korruselt. 

09.08 Pühapäev 

Warssavi-Tallinn. Kodutee. Igaaastane teema. Elamusi sellelt teekonnalt ei saa. Umbes 21.30 kodus.

 Kokkuvõtvalt võin öelda, et maskikohustusega harjus kenasti ära ja see, et turiste vähe oli? Võibolla oli see isegi plussiks. Järjekordi polnud ja tundus, et ka hinnad olid all. Ilmselt see oligi teistmoodi tegelikkus. Tagasitulles saime Poolast ka sedasi läbi, et oleks ühe päeva hiljaks jäänud, oleksime ikkagi kodus karantiini pidanud jääma. Sellist uudiste jälgimist ja plaanide ümbertegemist oli üksjagu, aga reis tuli super ja jäime väga rahule, et ikkagi ära käisime.

Lennupakkumised
Reisikaaslased