Itaaliasse Toscanasse, plaanis märts ja märksõnaks TOIT

Tere. ehk oskab mõni sõna sekka öelda Itaalias-olemise-mõnude kohta märtsikuus? Et mis ilm ja mis meeleolud? Ja loomulikult, teadjad-inamised, jagage kogemusi nii Toscana piirkonna kohta üldiselt kui sealsete söögi-joogi elamuste kohta. Ja elamiste kohta. Plaanis individuaalreis, reisibüroo väliselt, kestus arvatavasti kuni 2 nädalat. Tänud vastajaille, grazie mille,,,
.
.
.
Trip.ee lisas suurtähed

Kadestan sind. Seal pole vaja midagi soovitada. Mine mittekiirsöögikojhta ja sa saad oivalisi maitseelamiusi igal pool. Kahjuks pole veel sellel ajal eriti värskeid saadusi saada.

Kas tegemist toiduelamusi otsiva algajaga või kogenud gurmaaniga? Siis ka parem teada, mida võiks soovitada siit Toskaanast :-)

kui nii võib öelda. väikseid, ent vahvaid söögielamus-üllatus-üllitisi leian-katsetan iga päev. erialalt olen kokarässakas, reisilt tahaks kahmata ilmselt siiski kõike, mida võimalik, ent soojad soovitused, mis avitaks jõuda nende kõige-kõigedeni, on palavalt oodatud. itaalia on mul kinnisidee, kuna pole seal kunagi käinud, nende toidukultuuri (mida põgus-põgusalt aiman) aga enam tundma tahaks saada.

kirjutan samasse teemasse,et mis ilm märtsikuus sealkandis on.
Kas parem minna aprillis ? mai vast juba liiga palju turiste ??

Nii et tegemist osaliselt tööreisiga? :-)
Märts on tavaliselt veel päris külm ning vesine kuu, kuid tavaliselt tuleb kuu lõpus esimene kuumalaine, mis kestab nädal-kaks (umbes nagu Eestis läheb äkki soojaks aprilli lõpus ning pärast on taas külm maikuu). Seega on rohkem vedamise asi, kas tuleb kogu aeg vihmavarju all liikuda või võib juba proovida rannamõnusid.
Söögimõnude nautimiseks on seevastu päris sobilik kuu. Suvel palavaga läheb ju söögiisu üldse ära. Niipalju kui olen mina Toskaana kandis ringi käinud, pärinevad parimad söömiselamused Lucca kandist. Üldiselt ole iga kant mingi omamoodi toidu peale spetsialiseerinud. Toit jaguneb kaheks peamiseks haruks: meri ja maa. Kui oled rohkem merest pärit hõrgutiste huviline, siis tasub reisil hoiduda mere piirkonda. Üks kuulsamaid restorane on näiteks Livornos Gambero Rosso, aga sinna ei soovitaks minna, kuna menüü algab kusaglt 100 eurost inimese kohta. Toskaana spetsialiteediks on nn. Cacciucco, mis ühesõnaga eriline kalasupp, mida kõige paremini osatakse teha just Livorno maakonnas. Samuti on väga häid kalarestorane Viareggio ja Forte dei Marmi kandis, hinnad keskmiselt 50-80 eurot inimene. Sõltub palju ka, mis veini valid.
Mina isiklikult armastan aga rohkem maatoite. Linnades võib leida ka häid restorane, kuid mingeid erilisi maitsmiselamusi need ei anna. Halvima variandi korral satud turistidele mõeldud sügavkülmutatud toitu soojendavatesse restoranidesse (ning lisaks veel kallid), parima variandi puhul satud normaalsesse restorani, kus käivad kohalikud, kus hinnad on head ja ka toit maitsev, kuid samas ei midagi erilised. Kui siis ehk Bistecca Fiorentina´t osatakse hästi teha ka mõnes Firenze restoranis. Üldiselt Firenze restorane ei soovita. Parimaid söögielamusi pakuvad kusagile mägedesse peituvad pisikesed pererestoranid (paljud ka ööbimisvõimalusega), kus 15-25 euro eest inimene saab kõhu nii täis parimat, et jõua enam laua äärest püstigi tõusta. Liha on alati värske, kuna tuleb otse taluõuelt. Pasta on pere enda poolt tehtud, seeni käivad ise korjamas jne. jne. Kõik algusest lõpuni kodus tehtud. Internetist on mõtetu neid kohti otsida, telefoniraamatust on ehk suurem lootus midagi leida..
Päris head mälestused on ka Siena kandi söögikohtadest (rääkides ikka maakohtades ümbruses ja mitte linnast), agriturismo talusid on rohkelt kui mõned neist on tänu piirkonna turistide voolule kvaliteedilt alla käinud ning hinnad laes. Seega ettevaatust - mida rohkem reklaami, seda kahtlasem värk. Soovitan ära proovida Montalcino brunello veini, linnakese ümbruses piisavalt kohti, kus saab veinikest proovida. Chianti selline tavalisem vein, aga ka seda on erinevaid variante. Samas soovitan soojalt koduveine (neid, mida valmistatakse otse kodus ning pakutakse maarestoranides - odavad ja superhead).Läheb liiga pikale jutt, ehk oskab mõni teine eestlane soovitada mõnda mõnusat kohta.

tänud vaeva eest. juba on miskit jalale lambiks...
muidugi, meri on südamelähedasem, seega ka kõik toit, mis vees ringi sulistab..AGA, killukese lambakintsu eest annaks peaaegu kõik...Juustude ja veinide eest aga oleks nõus isegi tükikese lambakintsust loovutama...krt, see vist ikka rohkem õgardlus??

toscana toiduks mereannid eriti pole, aga Firenzes tean head kalarestorani.Uks on ka Roomas...mida tunnen ja olen seal korduvalt soomas kainud--- 30 euri eest sood vahemalt kumme erinaévat kalarooga alates antipastadest....Toeliselt hea toidukoha leiad Sarteano lahedal Radicofanis...vaga hea kook ..c.a. 28 - 30 euri inimeme.Liha ja seened ja koogivili...lohki oib suua ..superkvaliteet.
Toscana puhul ei soovita mingil juhul Livorno linna.Forte dei Marmi on muidugi ilus, aga jutt kaib siin eriti eksklusiivsetest turistikatest. 50- 80 eurot ohtusook on ikka ule moistuse kallis!!!Aga kala muidugi ka maksab palju!!!!Toit peab olema hinna ja kvaliteediga tasakaalus ...kui tahad midagi toelist ja toscaanalikku ja pohjalikult!!!!--seda teavad raakida koige paremini kohalikud. Anna marku, kui soovid rohkemat teada.!
Bistecca Fiorentina tuleks muidugi ara proovida..Eelkoneleja le au andes.Aga ka kularestoranides on vaja kulas ennkoike juttu ajada ja end kohalikku miljoosse sisse sulatada, kui just juba varasema soovitusega ei lahe!.
HASTI suuakse ainult seal, kus söövad kohalikud.
Tule aprillis.On kindlam.Kirjuta, siis saab ka elamiskohtadest raakida kui huvi on!

eelneva kirja juurde unustasin aadressi.
raffi@hot.ee---

Annaks ühe aadressi www.colleverde.it.Tegemist on nn agriturismo kohaga,asub 7 km Luccast.Kui oled söögist huvitatud siis seal saad proovida elu parimat oliivõli,samuti korraldatakse seal kokanduskursusi.Omanik Piero on majutanud nii mõnegi eestlase ja siiani on kõik vaimustuses olnud.Läheduses asub ka üks Michelini resto ja nii mõnigi super söögi ja superodavate hindadega trattoria.Samuti on meri lähedal - Viareggio on üks koht mida ka eelpool mainiti.Seal saad mereandidega maiustada.Endalgi hakkab suu vett joksma kui mõtlen baby calamaridele.:-)

oi-oi, kui suured tänud taaskord kommenteerijate-soovitajate kraesse! reisust niipalju, et sõber ja ta naine ja pisike tütar(kellel hääletusõigus muidugi veel puudub)on kambas ning tõenäoliselt saab reis toimuma automobiiliga. märtsikuu reisimiseks on siiski-siiksi paratamatus, kuna just tollel kuul jagatakse koolilastele puhkusepäevi enne suve. kahjuks-õnneks-paraku on tööd ja tegemised otseselt seotud lastega.