Malmös avati ajutine muuseum (Disgusting Food Museum), mis on pühendatud kogu maailmast pärit vastikust tekitava toidu tutvustamisele. Jäledustunne mõne toidu suhtes on inimesele väga omane emotsioon, sest aitab meid hoiduda toidu eest, mis võib olla ohtlik, halvaks läinud või mürgine. Kuid nagu näituse kuraatorid leiavad, on vastikustunne kultuuriliselt õpitav.
Natto - Jaapani fermenteeritud sojaoadKokku on näitusel 80 erinevat eksponaati. Nende seas on pulli peenised, Peruust pärit konnasmuuti Hiinas ja Koreas tarvitatav hiirepoegi sisaldav vein, durian, cazu marzu - Sardiiniast pärit vakladega pecorino juust ja muidugi Rootsi raipekala Surströmming.
Vürtsikad küülikupead Supp puuvilja nahkhiirest. Palaus ja mujal Mironeesias tehtav supp lõhnab keetmise ajal kõvasti uriini järele.Vaatamiseks on ka asju, mis paljudele ei tundu üldse nii vastikud, nagu näiteks populaarsed lakritsakommid. Võibolla oleks pidanud näitusele panema ka süldi ja verivorsti, mis ka kohati vastakaid emotsioone tekitavad?
Pulli peenisEnamikke näitusele välja pandud saab kas nuusutada või maitsta. Kui huvi toidukurioosumite vastu, siis tasub muuseum peagi plaani võtta, sest väljapanek kestab 29.oktoobrist 27 jaanuarini Malmös Slagthusetis, Carlsgatan 12.
Avatud: K-P 12:00 -18:00 Maitsmine: surströmming, Islandi hai ja durian K-R 17:00, L ja P 13:00 ja 15:00.
Hind täiskasvanutele 185 SEK (17,95€), kuni 3 last täiskasvanuga saavad sisse tasuta. Piletid on trükitud oksekottidele, nii et kõigele on mõeldud.
Fotod: Disgusting Food Museum
Durian on siin küll teenimatult. Toitvamat ja tervislikumat puuvilja annab ikka otsida. Aga lõhn pole jah paljude jaoks talutav. Burks ja praeliha lõhnavad palju isuäratavamalt!