Kevadel alanud koroonapuhang pole restoranidele mitte kusagil kerge olnud. Vähendatud tööaeg, suurem distants ja teised nõuded on niigi õhukesi marginaale veelgi rohkem söönud. New Yorgis saavad restoranid peagi võimaluse seda kompenseerida täiendava 10 protsendilise koroonamaksuga, mille eesmärk on pakkuda leevendust talvekuudel, kui välitingimustes süüa pakkuda on keerulisem.
Restoraniomanikud saavad covid-maksu kasutada ükskõik mis eesmärgil. Ainus nõue on selgelt välja tuua, et maks COVID-19 Recovery Charge ei ole jootraha teenindajale. Maksu arvutamisel ei võeta arvesse teisi lisanduvaid makse ehk see arvutatakse arve netosummalt, seda ei saa lisada kojutoimetamisteenusele ja kaasaostmisele, samuti ei seda kasutada ketirestoranid.
Eeldatavasti kasutavad restoranid maksust laekuvat raha täiendavate kuluartiklite ja vähenenud palkade kompenseerimiseks. Näiteks on restoranidel vaja nüüd osta päris suures koguses näomakse, mis varem polnud teemaks. Mitmed restoraniomanikud kardavad siiski, et täiendaval maksul võib olla negatiivne mõju töötajatele, sest kliendid võivad teenindajatele vähem jootraha jätta.
Kas uuest maksust ka reaalset kasu on, näeb peagi. New Yorgi restoraniomanike seas läbi viidud küsitluses kartis 64% restoraniomanikest, et ilma täiendava finantsabita on nad sunnitud oma restorani enne aasta lõppu sulgema.
Allikas: CNN