Vietnamisse saab nüüd ka e-viisaga

Vietnam

Vietnami e-viisa pilootprojekt on töös olnud alates 2017. aastast. Paraku ei pakutud e-viisa võimalust seni Eesti kodanikele. Hiljuti laiendas Vietnam e-viisade saajate ringi 80 riigi kodanikele, s.h. ka Eesti kodanikele. E-viisaga kaob ära vajadus taotleda eelkinnitatud viisakirja (Vietnam Visa Approval Letter), mille eest küsitakse lisaks viisa maksumusele täiendav raha (alates 6 USD - ∞). Järgnevalt on kokku võetud Vietnami e-viisat puudutav info seisuga märts 2019.

Kus saab Vietnami e-viisat taotleda?

Vietnami e-viisat saab taotleda aadressil evisa.xuatnhapcanh.gov.vn

Mida e-viisa taotlemiseks vaja on?

Viisataotlusprotsess koosneb kolmest sammust:

  • lae ülesse passikoopia (ainult see leht, kus on foto ja masinloetav kood) ja ilma prillideta tehtud foto. Mõlemal juhul piisab lihtsast mobiilifotost. Foto formaat peab olema 4x6, näiteks 800x1200.
  • täida ära viisataotlus.
  • maksa 25 USD.

Kust saab viisa kätte?

Peale viisataotluse esitamist ja peale maksmist tuleb kaks e-kirja, üks taotluse registreerimisnumbriga, teine kinnitus makse teostamise kohta. E-viisa menetlemise staatust saab kontrollida aadressil evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/tra-cuu-thi-thuc. Samalt lingilt saab ka viisa alla laadida, kuid allalaadimisega esineb probleeme. Sellest saab üle, kui vajutada print ja valida väljundiks pdf. Otse väljatrükiga probleeme pole. Lennukisse saab väljatrükitud e-viisaga.

Kaua e-viisa saamine aega võtab?

E-viisa taotluse menetlemine on lubatud 3 tööpäeva jooksul pärast avalduse ja tasu laekumist. Praktikas läks 4 tööpäeva, foorumis kirjutatakse ka ühest päevast. Pigem jätta väike ajavaru.

Kaua e-viisa kehtib?

E-viisa kehtib 30 päeva ja on ühekordseks sisenemiseks igal ajal viisa kehtivuse perioodi jooksul.

Kus e-viisaga Vietnamisse siseneda/väljuda saab?

E-viisaga saab siseneda kõikides suuremates lennujaamades, maismaal asuvates piiripuktides ja meresadamates. Loetelu leiab siit. E-viisat küsitakse näha ka riigist väljumisel.

Kuidas erineb Vietnami e-viisa senisest süsteemist ehk sisenemiskirjast (Vietnam Visa Approval Letter)?

  • Vietnam Visa Approval Letter on eelkinnitatud viisataotlus, mille alusel saab Vietnami viisa kuues suuremas lennujaamas, e-viisaga on sisenemisvõimalusi rohkem.
  • E-viisa kaotab ära vajaduse maksta täiendavat vahendustasu.
  • E-viisa tasu on üheselt selge, see on 25 USD, approval letteri hinna kujunemine on täiesti läbipaistmatu ja võib ulatuda viisatasust endast kordi suuremaks.
  • E-viisa olemasolul pole vajadus seista lennujaamas kõigepealt VOA järjekorras ning saab minna kohe piirivalveametniku juurde.
  • Kui e-viisa on mõeldud ühekordseks sisenemiseks, siis eelkinnitatud viisataotlusega on võimalik saada ka mitmekordne viisa. Samas tekib mitmekordsele viisale majanduslik põhjendatus vaid juhul, kui soov on Vietnamisse siseneda vähemalt 3 korda.
  • E-viisat ei saa pikendada, eelkinnitatud viisat saab.
  • E-viisa puhul on ära märgitud ka riigist lahkumise punkt, approval letteri puhul seda pole.

Enamike reise peaks Vietnami e-viisa kenasti ära katma.

Lisaks, e-viisa teenuse suurimaks miinuseks on see, et kui taotlus on esitatud ja te ei saa positiivset vastust siis sissemakstud 25 USD ei tagastata. Kinnituskirjaga sellist asja ei ole. Veel vajate kindlat sisenemispunkti riiki ja valjumispunkti ja kindlat aadressi. Aga seada pole teil mainitud?


No refund if application is denied!

The form will have a drop down and ask you for your point of entry and exit point.

You will need an address you will be staying at in Vietnam. Your hotel or hostel is the appropriate address to use.

See on nüüd küll väga pingutades otsitud "suurim miinus". Et viisa eest äraütleva vastuse korral makstud raha ei tagastata, on üle maailma kehtiv praktika (sest menetletud on ju sõltumata tulemusest). Kui keegi teab riiki, mis tagastab, oleks endalgi huvitav teada.


Huvitav oleks ka teada, kui paljud saavad eitava vastuse - kui tavaturistide hulgas neid juhtumisi üldse leidub? Seega, näiline probleem on tekitatud asjast, kus mingit probleemi pole.

Sama huvitav on, et maksta viisa eest lisaks ka vahendajale on mingil moel väga suur pluss. Ma saan aru küll, et isiklik finantshuvi paneb asju veidi teistmoodi nägema, aga ehk lähtuks siin kõigepealt reisija huvidest?

Seda, et sisenemis- ja lahkumispunkt on vaja kirja panna, pole mõtet eraldi välja tuua, sest need andmed on taotluses kohustuslikud väljad.