
Kes lennukiga lennanud, see ilmselt teab – toit ja vein ei maitse 10 kilomeetri kõrgusel päris samamoodi, kui maa peal. Põhjus pole selles, et lennukitoidul-veinil midagi väga kapitaalselt viga oleks, muutub hoopis see, kuidas me õhus maitseid tunneme. Hinnanguliselt kaotame me lennukõrgusel umbes 20-30 protsenti oma maitsemeeltest.
Väiksema õhuniiskuse ja lennukikabiini suurema rõhu kombinatsiooni tõttu maitseb sama vein õhus teistmoodi, kui maa peal. Kuivem õhk toob punases veinis rõhutatult esile tannini ehk parkhappe. Seetõttu maitsevad pehmemad veinid lennukis tihti paremini (mis on samuti suhteline).
Kuid samas leidub väga lihtne nipp, kuidas saab ka lihtsa turistiklassi punase veini maitset märgatavalt parandada – tuleb veinipudelit eelnevalt loksutada. Idee on põhimõtteliselt sama, mis punase veini dekanteerimisel – kokkupuude õhuga rõhutab veini aromaatsust ja vein tundub paremini tasakaalus. Võrguväljaanne Quartz jagab veini loksutamiseks paraktilisi soovitusi. Kõigepealt, need soovitused ei puuduta äri- ja veelgi vähem esimese klassi reisijaid, kellele veini serveeritakse klaasis. Soovitused on mõeldud ikkagi neile, kellele veini pakutakse või kes ostavad seda väikestes taassuletavates pudelites.
Alustuseks tuleb natuke veini pudelist topsi valada ja see ohutuse mõttes ära juua (vältimaks kogemata ümberajamist). Nüüd, kus pudelis on rohkem õhuruumi, tuleks selle kork kindlalt sulgeda ja siis pudelit loksutada 45 sekundit kuni minut. Quartzist leiab ka soovituse kõrvalistujate mittehäirimiseks kasutada loksutamiseks ainult kätt, mitte kogu keha.
Ja ongi kogu saladus. Väidetavalt parandab veinipudeli loksutamine veini maitset märgatavalt. Igaüks võib oma järgmisel lennul järgi proovida, kas see nipp ka tõesti töötab. Kommentaarid Trip.ee veiniekspertidelt on samuti teretulnud!
Foto: Flickr, josewolff
Meeldib segada toda turismiklassis pakutavat punast laket apelsinimahlaga, neljandik veini, kolm neljandiku mahla. Juhul kui kõrvalistujad on omad, võid rahulikult osta tax freest midagi hõrku. Nüüd siis nipp, paned pudeli põrandale jalgade vahele ja lükkad hambaharja otsaga korgi pudelisse, valad vargsi topsidesse. Trikk töötab, proovitud kordi:)
Kas poleks lihtsam osta tax freest keeratava korgiga pudel? Lihtsam avada, lihtsam ka vahepeal sulgeda.
Oleks tõepoolest tore, kui keeratava korgiga pudel lennukipoes sortimendis esikohal oleks, kahjuks paljudes lennufirmades on antud pakendi saadavus 0. Tõepoolest, seda turismiklassis pakutavat keeratava korgiga äädikat on võimalik neli viis pudelit toidukorrale välja nillida ning kui sind ignoreerima hakatakse siis ka juurde osta.
Ma joon valget veini lennukis, selle juures tanniiniprobleemi ei teki :-) Finnair näiteks müüb spetsiaalset veini aeraatorit, mis peaks toimima samamoodii, kui dekanteerimine, aga kiiremini. Üks näide siin https://www.google.ee/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=CvQjU_r5J6Hk4wSK84GQBA&url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DV0vsTToAj2Y&cd=1&ved=0CCcQtwIwAA&usg=AFQjCNFTEx1dMTt8xFhp-dstEXHcQpU1qw&sig2=3R3WDLSV4Pbsr7fI9ASrpg
Veini loksutamise eest saaks sommeljeede käest muidugi sugeda . Timmermanni järgi ei tohiks poest toodud veinigi kohe avada, sest vein on transpordist ja loksumisest "stressis". Õigus on tal muidugi kahel juhul: a) punavein on väärikas ning sellel on tekkinud sade, mis peab põhja vajuma b) valge vein on mineraalne, ja tekkinud on veinikristall, mis ka peaks ära settima
Kumbki juht ei kirjelda ilmselt lennukis pakutavat üsna noort ja toorest veini...eriti turistiklassis