Tere tipikad.
Olen oma reisidel Vahemere äärsetest riikidest ja saartelt toonud alati kaasa kohaliku juustu. (Täpsustan kohe, et need on olnud EL-riigid). Lugesin hiljutist Veigo postitust Suurbritanniasse viidavate toiduainete keelu kohta ja sealt viidet Eesti Põllumajandus- ja Toiduameti lehele. Siit tekkiski küsimus. Olen lennukiga minemas Montenegrosse ja ka tagasi lennukiga. Kolmas maa, seega juustu kaasa võtta ei tohi. Asi selge. Aga korraks käin ära Horvaatias, see EL. Siit nagu tohiks. Kuidas aga tõestada. Poest ostetult piisab vist tsekist ja seal ka sildid peal. Aga turult? Kas tuleks ellimineerida? See lihtsalt ausa kodaniku küsimus. Ei soovi trikitada. Tänud Järsku on kellegil sarnaseid olukordi. Autodega, vist erilist probleemi pole.
Mida sa "ellimineerimise" all täpsemalt mõtled?
Põhimõtteliselt, kui sul ostutšekki näidata ei ole, siis ei saagi kuidagi tõestada ja on teatav risk probleemide tekkeks. Kui endal oleks väga vaja, siis ma viskaks selle juustu pagasisse ja loodaks, et ei tule jama. Aga KUI HEAD need juustud siis on, et midagi võrdväärset Eestist gurmeekauplustest ei saa ning mõni eurot maksva paki pärast peaks hakkama jamadega rinda pistma? Ise sööks kohapeal isu täis ja kõik.
Tänud Jochen vastuse eest. Oleks võinud kohe kirjutada, et ei maksa jamada. Ei hakka jah, kahju. Mis muusse puutub, siis vaata, on olemas mõnel seltskonnal traditsioonid, kes peale reise saavad kokku, mekivad kaasatoodud kohalikke veine, puskareid, juustu ja muid snäkse ja veedavad õhtut muljetades.
Mis aga puutub Eesti gurmeekauplustesse, siis tänan ei. Sai paar kuud tagasi Norrast ostetud nende Gudbrandsdalen-it.
Läksin siis Pärnu kaubamajaka Juustukongiasse vaatama, kas juhuslikult on seda juustu. Oli, hind, 37 EUR/Kg. kuna oli veel allesei hakkanud ostma. Juhuslilt vaatasin Rimi erijuustu letti. Opsaa. Oli ka, aga hind 13.96 EUR/Kg. Mõne euro pärast ...
Ma vist pole väga aus kodanik aga mulle tundub see ülemõtlemisena. Ostes nii Bosniast kui Montenegrost igasugu manti kokku ei vaevanud ma oma pead selliste mõtetega ,nojah minu lennuk lendas Dubrovnikust Tallinnasse.Ainuke kord kui ma Tallinnas tolli olen jõudnud siis kui tulin Dominikaanist läbi Saksamaa,kohvrid rummi täis. Kes ja kus oli minu kohvri külge sidunud jupi puna-valget teipi jääb teadmata aga ma olin juba välja minemas saabuvate tsoonist kui mulle järgi tuldi ja paluti kontrolli
Kui saabud Montenegrost, loetakse kogu pagas sealt saabuvaks.
Norras on juustud tõesti odavad, korralikud umbes 6 eurot kilo, samuti Soomes aga seal peab siiski kampaaniaid valima sellise hinna saamiseks kvaliteetsemale kohalikule toodangule. Norras on hinnad püsivalt odavad.
Ja kui nüüd Rootsi käibemaks 6% peale langeb, algab suur toidu ostlemine sealt. Kahjuks või õnneks aga paraku on ka sealsed fabrikaattooted hoopis teise kvaliteediga koostisainetest kui mida Eesti toidutööstus raatsib pakkuda. Siis imestatakse veel Eesti toiduainetööstuse kehva käekäigu üle ja keegi Sirje valab jätkuvalt krokodillipisaraid. No neid Türgi kurke ja teab kus tiirelnud ploomide mahlakontsentraati teavad vastu paljud, ometi on neist vaja kümnekordne kasum välja pigistada. Jahuparandajaid vajavad jahud. E621! Erandiks vast tõesti ainult piimatööstus, lihaga on asi ikka päris hull, uurige millist solki pannakse. Ise olen ostnud Eestis ainult kohalikku töötlemata liha, kuigi sealiha on nüüd varsti kaduv nähtus ja toorveiseliha on Eestis üle hinnatud.
Omaette nähtus on ka Eesti edasimüüjad, 5 eurot hulgihinnaga Gudbrandsdaleni kilone pakend muutubki järsku 37 euroks. Seni kuni leidub ostjaid... Eestis Prisma vist mingil hetkel müüs seda 16-17 eurot kilo (väiksema viilutatud pakendi kujul mille hulgihind ongi Norras kõrgem) kuni otsustas sortimendist eemaldada, Soome S-ketist on kohati saanud sellest poole odavamat.