Pikaajaliselt paikseks Brasiilias

Tere,

reisin hetkel Brasiilias viisavaba võimalust kasutades, kuid kaalun mõtet jääda siia pikemalt peatuma umbes pooleks aastaks ja leida töö või vabatahtlik teenistus. Äkki leidub tripikate hulgas keegi, kel sama kogemus taskus olemas ja oskaks mulle veidi nõu anda.
Mul ei ole õnnestunud leida infot netist, kuidas pikendada või mille vastu vahetada seda 90-päevast viisavabadust. Kas ma saan õigesti aru, et tööviisa saamiseks peaks mul olema ette näidata tööleping? Kas oleks võimalik hankida pikaajaline turistiviisa? Kas seda saab teha kohapeal või peaks selleks riigist väljuma? Kui palju see maksab?
Kohapeal olen kuulnud, et enamlevinud "viimane abinõu" eurooplaste seas on registreeruda keelekursustele, mis võimaldab taotleda "õppuriviisat", kuid tundub veidike liiga kallis variant minu jaoks.

Ette tänades,
Anu

Kahjuks ongi siin nii, et mingeid erilisi v2ljavaateid peale student viisa sul pole ! Asjaajamine siin v2ga tylikas. Ise olen selle k6ik l2bi teinud, nyyd kyll jyba siin brasiillasega stabel union ja meie tytar syndis siin. Taotlen praegu Permanent Residency ja selle protsess on -2 aastat :S Kui tahad 6 kuud olla, siis lihtsalt pikenda oma turistiviisat veel 90 p2eva. Seda saad teha lennujaamas. Kui sind veel midagi huvitab siis vastan suure r66muga :)

Pikaajalist turistiviisat pole siin jah olemas. Õpilasviisa on teoreetiliselt võimalik, aga selle saamina on hirmus bürokraatia ja pead riigist väljuma. Ülejäänud viisakategooriad võtavad jälle kuude või isegi aastate kaupa aega.

Ilmselt pole eriti kena soovitada siin foorumis kellelegi illegaalseid tegusid, aga lihtsalt infoks: kui turist jääb riiki pikemalt kui 90+90 päeva, siis tagajärjeks on rahatrahv. See on hetkel vist veidi üle 3eur üleoldud päeva kohta ja trahvi kogusumma ülempiir oli eelmisel aasta umbes 320 euri ringis (seega, kui oled 3 aastat üle, siis trahv sellet piirist mööda ei lähe). Muid sanktsioone ei ole. Keegi sind taga otsima või kinni panema ei hakka. Trahvi maksmiseks on ka kaks varianti - a) maksta riigist lahkudes (üldjuhul saad puhta passiga minema), või b) riigist välja saad ka niisama, aga kui on soov tulevikus Brasiiliasse tagasi pöörduda, siis hiljemalt riiki sisenedes tuleb trahv ära maksta.

Disclaimer: Ise olin korra nädalakese üle ja trahvisumma oli nii väike, et nad ei viitninud sellega jamada. Sain puhta passiga minema. Mujal reisifoorumites ja ka ise reisides olen kohanud inimesi, kes on kuude kaupa üle olnud ja kinnitavad trahviinfot.

Ametlikult tööle pole siin eriti lootust saada. Välismaalase legaalselt töölevõtmise protsess on siin nii keeruline, et keegi ei viitsi seda ajada. Siin kasutatakse muuhulgas veel kohustuslikku tööraamatut ja selle tegemine võtab ka veel omajagu aega ja paberimajandust. Keeltekoolidesse ümbrikupalgale saab kergelt. Suured keeltekoolide ketid on keerulisemad (ja maksavad vähem), väiksemad "independent" koolid on keeleõpetajate puuduses ja maksavad sellevõrra paremini.

Tunneks ka huvi siin elu alustamise vastu. Ehk keegi viitsib vastata.

Hetkel olen SP-s, pikaajalise kohaliku elukaaslasega abielu sõlmimisel, mis peaks saama 3 nädalat enne viisavaba perioodi lõppemist sõlmitud. Karta on et pikemaajalisemat elamisluba ma selle ajaga kätte ei saa. Saan ma aru siis et ma saan pikendada veel 90 päeva võrra oma siinviibimise õigust või kuidas sellega lood on?
Mida veel soovitate mul teha, või õigemini mida peaks läbi tegema? Olen siin mõelnud kohalikud juhiload saada oma EU-lubade toel, aga selleks mul vaja CPF-i, mida ma vist ilma elamisloata ei saa. Või olen eksinud?

Milliseid tööotsingu portaale soovitate? Hetkel leidnud ainult tasulisi.

Kui abileu solmitud, saad kohe Permanent Residency avalduse sisse anda ja sellega void jaada ja teha peaaegu koike juba siin. Ainuke tingimus on et riigist ei tohi valjuda rohkemaks, kui 6 kuuks selle protsessi jooksul (umbes 2 aastat)

CPFi voib isegi iga turist teha. Internetis leiab infot mida selleks peab tegema.

Tööotsing kaib siin enamasti tutvuste kaudu.

indeed.com.br kogub enamvahem koikide teiste protaalide kuulutused kokku.

Kui ma mingi eri spets pole, et mõni tööandja minu eest tööviisat ajama hakkaks, siis saaksin hakata oma CV-sid saatma alles umbes 2 aasta pärast, kui mul Permanent Residency käes? Pean siis silmas legaalselt töötamist. Teine asi on illegaalselt töötada.

Speedy - kui sul abielutunnistus käes, lähed otsejoones Policia Federal'i ja annad elamisloa avalduse sisse (vaata juba varem järgi, mis dokumente veel vaja läheb, mis lõivud maksta, as on vaja aeg kinni panna jne). Kui avalduse sisse annad, saad vastu kviitungi. Selle kviitungiga saad juba tööraamatu taodelda ning võid täiesti legaalselt töötada siin.
CPF'i saad ka iga kell teha. Nagu eeskommenteerija ütles - seda võib isegi turist teha.
Juhilube ma ei viitsinud ajada, seega selle kohta ei oska kommenteerida.
Anna teada, kui veel küsimusi on ja küll me aitame.

Tänud vastamast!

Kas te midagi tähtaegade kohta ka oskate öelda? Abielutunnistuse saab ikka kohe kätte? Ja tööraamatu taotlemisest selle kättesaamiseni võtab ka mingi aeg ma kujutan ette? Jube keeruline on siin tõesti asjaajamine ja kõige kurvem on et isegi ametnikud ise ei oska tihti õiget infot väljastada.

Abielutunnistuse saad kohe katte.
Tooraamatu ja juhilubadega laheb umbes nadal. Kui abillumiseks vajalikud dokumendid olemas siis peaks nende dokumentidega, toimingud tehtud saama.

Kuna Eesti keele tõlke siin ei ole, aksepteeriti minu enda poolt tehtud juhiloa tolget.

Yks oluline dokument siin on elektri, gaasi, fix telefoni arve, millega oma elukohta toestada. Kui voimalik, tee uks neist oma nimele.

Koikide toimingute puhul oleks hea enne kohal kaia ja nimekiri vajalikest dokumentidest votta. Tingimused muutucad ja inimesed ka asutustes kohapel raagivad erinevat juttu.

Minu phul on kogemus Rio´s asju ajades.

Tere!

Soovin tööviisat taodelda Brasiiliasse. Olen juba üle aasta kohaliku tütarlapsega suhtes ja on plaan sinna pikemaks jääda. Oleks olemas tööpakkumine tema onu firmas ning hetkel soovimegi taodelda viisat. Nimelt probleem tekib selles, et kui läbi helsinki brasiilia konsulaadi kodulehe viisataotlus protsessi step-by-step järgime siis juhatatakse meid Ministry of Labour and Employment lehele kuhu siis tööandja peaks eelnevalt tegema avalduse, et näete selline inimene tuleb Eestist mulle tööle ning ministeerium peaks seda siis autoriseerima või mitte. Kuna linkidel otseselt mingeid ankeete või pabereid ei ole mida täita, ega ka juhendit kuhu mida saata siis olen natuke kimbatuses.
Oleme nüüd uurinud föderaalpolitseist kes üldse väidavad, et tuleb saata tööandja poolt kiri füüsilises vormis Eestisse ja siit läbi soome konsuli oleks võimalik viisat taodelda. Viimase nõuande ehtsust küll veidi kahtlen.
Proovisime helistada ka viisabüroosse Horizon, mis väitis, et Brasiilia valitsus on "shit" kes pooldab kohalikku tööjõudu ning ei ole võimalik viisat taodelda.
Kolmandast kohast öeldi, et viisat saab taodelda ainult inimene kes on sellel (või sarnasel) töökohal varem töötanud kuni 2 aastat, mis kõlab ka natuke naeruväärsena. Kuidas siis üldse keegi kuhugi tööle saab? Kas politseinik peab olema igavesti politseinik ja koristaja koristaja?
Ehk keegi kogenum oskab leida mingi vastuse või suunata õigete allikate poole kust vastuse leiaksime?

Teiseks küsiks sellist informatsiooni; kuna ise olen veel eas kus ajateenistus on hetkel kohustuslik, kas läbi rahvusvahelise abielu kaob ajateenistuse kohustus? Loogiline ju oleks, et kaitsevägi ei hakka rahvusvahelist abielu 8-11. kuuks lahutama, kus osapooled elavad üksteisest 20000 kilomeetrit eemal?

Minu kogemused siis São Paulost:

  1. Tööraamatut lubati siin isegi samal päeval, aga juulis oli taotlemise järjekord näiteks ligi 60 päeva pikk. Tööraamatut sai tol hetkel ainult eelnevalt kinni pandud ajaga. Kas tegelikult ka samal päeval saab, ei tea. Ei viitsinud nii pikalt oodata, tegin oma FIE (30-minuti värk ja jube odav kah) ja pakun hoopis teenust.
  2. Enamus organeid siin São Paulos mingit omatehtud tõlget ei tunnista. Eesti-Portugali notariaalset tõlki siin minu teada pole, aga Eestis saab enamus dokumentidest välja võtta ametliku inglisekeelse versiooni ja sellest saab siin inglise-portugali tõlke teha.
  3. Elukoha tõend - kui pole elektri- või mõnda muud arvet enda nimel, siis võib abikaasa või korterikaaslane (või korteri omanik) kirjutada tõendi, et elad sel ja sel aadressil ja kaasa panna oma elektriarve.
  4. Kui abielluma hakkad, uuri välja mis on su elukohajärgne "cartõrio" (n.ö. perekonnseisuamet). Igal pool abielu sõlmida ei saa (pruudi või peigmehe elukohajärgses ainult) ja minu kogemusel oli igas cartõrios kergel erinevad nõuded.

Ametnikud ei oska kahjuks õiget infot anda jah. Palu kõik nimekirjad ja protseduurid kirjalikult. Mul on õnnestunud immigratsioonipolitseist kolm korda järjest vale infot saada ja oma viga tunnistasid nad alles siis, kui ma neile nende kirjutatud veaga nimekirja ette näitasin. Siis ka puiklesid.

Plaani kõik käigud pikelt ette. Vahel nõutakse üsna ajuvabasid asju, mid ajad kuu või kaks taga. Vahel öeldakse sulle valesid tähtaegu kah. Parem liiga vara kui sekund liiga hilja.

Tööviisa küsijale-
Ma pole ise tööviisat teinud, aga üldiselt on nii, et mida absurdsem nõue, seda tõenäolisem ta on. See on neil ametlik poliitika, et eelistatakse kohalikku tööjõudu. Täpseid nõudeid ei oska kirja panna, aga nii palju olen tuttavatelt väljsmaalastelt kuulnud, et tööministeeriumi luba peab olema enne konsulaati minekut ja kogu protseduur võib võtta kuni 6 kuud. Sul oleks kergem teha oma neiuga "união estavel" (ametlik kooselu, teisisõnu...veidi kergem kui abielu). Sellega saad elamisloa ja tööloa ja ei pea selle tööviisaga jamama.

To Miinam:

Küsiks selle turistiviisa pikendamise kohta, kas endal on kogemusi sellega ja kuidas seda rakendasite? Saatkonnast öeldakse, et Eesti kodanik turistiviisat pikendada ei saa kuid kui on eelnev kogemus samas situatsioonis siis kuulaks huviga kuidas õnnestus ja kas üldse küsiti föderaalpolitseis või läks lihtsalt?

Eile sain Policia Federalist lõpuks protokolli permanentse elamisloa kohta kätte ja sai kohe sellega ka mindud tööministeeriumi Sao Paulos- tuli panna aeg kirja ja jutule saan alles juuli alguses. Lahe bürokraatia. See vist jalkaMM-ga seotud?

Speedy - jalka MM keerab ehk veidi vinti juurde, aga see tööraamatu saamine ongi selline jorutamine. Käisin ise eelmise aasta juunis nime kirja panemas ja siis oli umbes 60-päevane järjekord. Aga tegelikult on selle taga ilmselt suur hüpe välismaalastele antud tööviisade hulgas. Tavalised brasiillased teevad tööraamatut "Poupatempos" ja seal on asi veidi kiirem. Igasugu mittekodanikud peavad käima seal tööministeeriumis jändamas ja nende hulk on viimaste aastatega minu teada lausa mitmekordistunud (viimase kümne aasta jooksul lausa kümnekordistunud). Tööministeeriumis aga töötab ilmselt täpselt sama palju asjast mittehuvitunud ametninkke kui varem.

http://s2.glbimg.com/GM_seeUGPT9XJKkkHO75XEcJHXY=/s.glbimg.com/jo/g1/f/original/2014/01/29/carteriadetrabalho_haiti_2.jpg

Tere!

Seisan sarnase probleemi ees. Tööleping oli olemas, tööandja palkas professionaalse immigratsioonifirma (BAL) minu viisaasju ajama. Nüüd selgus, et esitatud põhjendused pole Ministerio de Trabalhole piisavad, miks välismaalast (ka cum laude magistrikraadiga) pakutud ametikohale eelistada. Anti aega lisadokumente esitada, firma advokaadid aga väidavad nüüd hoopis, et keissi ei ole ja põhimõtteliselt oleme juba ette kaotanud... Ehk siis ootasin 4 kuud tühja ja kulutasin hulga raha igasugu dokumentidele, nende tõlkimisele ja legaliseerimisele ja nüüd äkki olen lihtsalt kõigest ilma.
Kaalume kohalikust kaaslasega nüüd varuvarianti ehk cartorios abielu sõlmimist (São Paulos). Kui kellelgi on nimekirju regsitreerimiseks vajalikest dokumentidest, olen väga tänulik! Olen praegu Eestis, sest tööviisat sai ainult siit taotleda ja alles täna sain teda, et ma seda siiski ei saa...
Kui abielu on sõlmitud, siis kas saan permanent visat taotleda juba kohapeal olles, Brasiiliast lahkumata? Kui kaua elamisloa ja tööloa saamine umbes aega võiks võtta? Ja kas tööluba (ja tööraamatut?) saab taotleda samaaegselt?
Kellel vähegi sarnaseid kogemusi, palun andke märku!

Sul peab olema sünnitunnistus, tõend perekonnaseisu kohta (et oled vallaline) ja passikoopia. Esimesed kaks tuleb sul tõlkida Eestis inglise keelde ja Brasiilia saatkonnas templid peale lasta. Omal ajal tuli ka Välisministeeriumis legaliseerida. Nüüd kus saatkond Eestis olemas, pole kursis selle nõudega.
Nende paberitega tuled siia ja siis lähed notariaalse tõlgi juurde tõlkima neid portugali keelde. Peale seda tuleb siin need veel omakorda riiklikus institutsioonis legaliseerida. Siis lähed Cartorio Civil-i, kus tegeldakse abielude registreerimisega. Paned kinni aja. Pead leidma ka 4 abielu tunnistajat.

Tööviisaga on jah nii siin kahjuks, et eelistatakse kohalikke ja firmad peavad tõestama vajalikkust välismaalase palkamiseks.

Kui abielutunnistus käes, siis lähed Policia Federali permanent viisa conjuge taotlema. Ja alles siis kui esialgne protokoll käes, siis saad minna tööministeeriumi tööraamatut taotlema. Permanent viisat saadki minu teada ainult kohapeal olles taotleda, sest pead kohapeal olema ja iga kord kui lähed reisima, siis pead minema Policia Federali sellest teavitama. Sest nad võivad sel ajal just tulla kontrollima koju kas tõesti elad siin ja kas abielu pole fiktiivne.

Minul on permanent elamisloa dokumendid sees märtsist. Tööraamatu sain nädalaga alates sisseandmisest. Kuni elamisloa protokoll pole väljunud ametlikult (räägitakse kuni 2 aastat), siis tuleb tööraamatul käia iga 3 kuu tagant uuendamas kehtivusaega. Iseenesest oleneb millega tegeleda kavatsed. Mul näiteks pole tööraamatut vaja. Annan inglise keele tunde ja selleks tehakse teistsugune töövõtuleping, milleks pole tööraamatut vaja.

Cum laude magistriga võid siin täiesti ära unustada, kui see pole mingist üldtuntud rahvusvahelisest kõrgkoolist saadud. Üldiselt loeb ainult kohalik haridus. Kui tahad oma haridustaset tõestama hakata, siis tuleb veel keerulisem kadalipp läbi käia- oma ülikooli diplom koos aineraamatuga inglise keelde tõlkida jne nagu teiste dokumentidegagi. See kõik läheb väga kalliks maksma ja keegi ei garanteeri sulle et saad rahuldava tulemuse.