Veinimõisad Hiinas ( Qingdao, Pekingi ligidal )

Tere ilma näinud ja käinud! Kas kellelgi on jagada informatsiooni veinimõisate kohta Hiinas? Veinimõis Hiinas ...olalaaa, seda tahaks küll ise näha ...:-) Iida

Kusjuures lõunas olen ma Hiina viinamarjadest tehtud veini joonud küll ja see oli väga hea. Veinimõisasse ei sattunud.

Olen 2 korda käinud Qingdao lähistel olevas Huadong-Perry Winery's.
Qingdaost ca 40 min taksoga ning koht on maaliliselt ilus - peamaja näeb välja nagu tõeline Prantsuse veinimõis. Tegemist on ka Hiina esimese tänapäevase veinimajaga, mil üsna põnev ning traagilinegi ajalugu.

Külastuse käigus tehakse jalutuskäik viinamarjapõllul, tootmises ning saab veine maitsta.

Nende paremad veinid on tõesti head, eriti valged, mis tavaliselt Hiinas just liiga head ei ole. Ja veinidest ma midagi ikka tean :-)
Kui käisime kahekesi, saime väga häid veine, kui järgmisel korral suure grupiga, siis keskpäraseid.

Yantaist on pärit Hiina parimad veinid, seetõttu soovitab pigem seal käia. Qingdao ise on üldse väga tore linn, superhea köögiga ning ka Hiina parim õlu (Tsingdao) tuleb sealt. Isegi natuke rannapuhkust saab seal veeta - on päris kenad liivarannad.

Info veinimõisa kohta on siin: http://www.qingdaochinaguide.com/attractions/other/huadong-winery.html

Juhtusin täna CCTVst nägema seda saadet Hiina veinitööstusest

http://english.cntv.cn/program/program/chinainsight/20120607/102410.shtml

Mingid aastad tagasi müüdi ka Eestis Hiina valgeid veine. Natuke liiga gaasilised kuid muidu täitsa joodavad. Ehk müüakse tänapäevalgi. Pole spetsiaalselt neid otsinud kuna saada on ka paremat kraami :)

Muide, suurim erialane ajakiri "Drinks International" väitis ühes numbris mõne aasta eest, et aastaks 2050 on Hiina maailma suurim veinitootja.
Kusjuures, paremad Hiina veinid on kõike muud, kui odavad.
Mistõttu nad ka siia ei satu, nii et kunagi Eestis juhuslikult müüdud Hiina veinide põhjal ei tasu väga kandvaid üldistusi teha.

Hiina on viimase 5 aastaga eikuskilt tõusnud maailma TOP 10 veini tootvate riikide hulka (mahult). Kuna selles hiiglaslikus riigis on olemas kõik sobivad kliimavööndid, pinnased ja lisaks hulgaliselt mittemidagimaksvat tööjõudu, siis tuleb valmis olla selleks, et veel 5 aastat ja Hiina veinid ujutavad kogu maailma üle. Andkem viinapuudele aega areneda.
Ja pole välistatud, et hulga aastate pärast sealt ka HEAD veini tulema hakkab.

ixxx, olen joonud tõeliselt head hiina veini, nii valget kui ka punast. Tõsi, odavad nad polnud - valge maksis vist ca 400 RMB pudel ja punane 600 ringis. Täna kannatab Hiina veinitööstus sama häda all, mis nende muugi põhiliselt koduturule orienteeritud tööstus - koduturu väga madal kvaliteediootus.

Pole head Hiina veini saanud, aga pole ka seal riigis viibinud. Loomulikult valmiststakse kõikides maailma veiniregioonides kallist head veini, ma pidasin pigem silmas üldist kvaliteeditaset, mis seoses siseturu nõudlusega võibki olla madal, kuid ekspordi arengut silmas pidades tõuseb ilmselgelt.

Üks huvitav seik siia lisaks: veidi paremal maj.järjel olev hiinlane joob Prantsuse tipp-veinimajade veine, aga kuidas?? ...vihjeks olgu öeldud et nad segavad millegagi ... aga millega?

Siin on tegemist pilude geneetiliste eeldustega: nad lihtsalt ei kanna alkoholi. Seetõttu enamik kalleid Bordeaux ja Burgundia veine, mis Hiina turule ostetakse on pigem kollektsioneerimise ja oma renomee tõstmise teema (uhkustatakse oma äripartnerite jne ees).
Juua eelistatakse pigem valget veini, mida sageli ntx Sprite'ga miksitakse.
Punaveinide puhul...pole ime, kui Petrus'i Coca-Colaga sealmail pikendatakse :)

Petrus`i pikendatakse kuuma veega :-)
Aga see ju muu-maailma veinisõprade suur õnn, et sealkandis veinitarbimise harjumust pole...:-)

Ei vasta päriselt tõele, et hiinlased alkoholi ei kannata. Mingis osas on see tõsi, kuid väga suures osas (arvuliselt) mitte ning need joovad nagu loomad. Maailma enim-müüdav kange alkohol on muide baijiu (hiina viin, tavaliselt kangust üle 50 kraadi).
Aga jah, näiteks hiinlaste lemmikviskit Chivas Regal segatakse jääteega sõltumata sellest, kas tegemist 12y või 18Y ning küllap kõlbab jäätee ka veini lahjendamiseks.

Tavahinnaga veinidest on paremad siiski punased ning pigem Yantai piirkonnast, kasutatakse traditsiooniliselt Cabernet Sauvignon'i ja Merlot'd. Hea brand on Changyu (minu väga isiklik arvamus)
Muide - hiina paremad tootjad kasutavad põhiliselt vana maailma (loe:prantsuse) meetodeid, mistõttu punaveinid on korralikult laagerdunud 10 ja enamgi aastat. Ning selle kohta on hinna-kvaliteedi suhe paigas.
Suurtest brandidest julgeks veel soovitada Dynasty veine, Dragon Seal ja Great Wall on tagasihoidlikumad (jällegi minu arvates)

Minu Hiina veinikogemus on saadud ka suurepärase Cabernet Sauvingoni põhjal ja see oli tõeliselt hea vein (sai proovitud erinevaid aastakäike), aga kui küsida piirkonda, siis jään vastuse võlgu, sest pudelid ostsid ühest pisikesest kohalikele mõeldud poest.