2021/2022 hooajal sooja talvituma mineku võimalikkus?

Tere reisisõbrad!

Sügis on ukse ees ja nüüd oleks ehk paslik juba vaikselt arutleda ning jagada mõtteid/nõu kaugemate reiside võimalikkuse osas sel talvel. On olnud pikaaegne unistus minna perega talvel 1-2 kuuks kuhugi sooja talvituma, mis oli plaanis teoks teha just algaval talvel. Esimene eelistus oleks olnud Kagu-Aasia, sest Aasia on meile perele seni kõige südamelähedasem, rahakotisõbralik ja vähemasti nt Tai ja Bali on sihtkohad, kuhu julgeks tavaolukorras suhteliselt murevabalt ka väikeste lastega minna (lapsed peagi viiene ja alla 1aastane). Suurema lapsega sai beebieast kuni 3aastaseks saamiseni palju reisitud, kuni koroona maailma vallutas. 

Siin on koos palju reisihuvilisi ja maailma olukorra jälgijaid - algava sügise vaates tuleks Aasia-reiside idee vist varakult peast pühkida, eriti kui ei soovi väikeste lastega minnes liigseid riske võtta? 

Mida sisetunne ja praegused trendid ütlevad - kas võiks tulla kõne alla teisele poole minek - nt Mehhiko, Dominikaan, Costa Rica? Või peaks leppima Kanaaridega, eeldusel, et sinnagi talvine koroonasituatsioon mõistlikult minna lubab? Tean, et keegi ei oska ennustada, mida sügis ja talv toob, ent tahaks lihtsalt natuke arutleda, millised on märgid, kuhu rada teiste reisihullude mõtted selle talve osas liiguvad ning kas ja mis tingimustel julgeksite hakata tegema reisiplaane (lennupiletid, majutuste bronnid jms). 

*Lisan juurde, et ise oleme vaktsineeritud, lapsed loomulikult mitte. Kihk minna on väga suur, sest viimasest reisist on varsti 2 aastat möödas ja sel talvel oleks võimalik võtta pikem paus reisimiseks. Muidu reisime töö kõrvalt 3-5x aastas, sh kindlasti korra aastas ka Euroopast välja.

1
2

Kas Dubai ei tule kõnealla ? Sinna saab sisse lihtsalt ning kõik kohad avatud samuti. Vähemalt dets lõpp-jaanuri alguses on seal mõnusam kliima, kui Kanaaridel.

1
0

Taimaad mina ei välistaks. Turismile on mõned piirkonnad avatud ja üksikuid turiste seal käib. Niipalju kui interneti vahendusel nähtud, siis rannad on tühjad, väga palju asutusi on suletud. Ööelu olematu. Perepuhkuseks ideaalne koht.

1
0

@Rass91 Hea pakkumine ja kliima osas olen täiesti päri, aga no ei meeldi abikaasale see klants, glamuur, kivist-klaasist linn ja suurlinnaelu. 7-10 päevaseks reisiks ehk veel, aga kindlasti mitte pikemaks ajaks. Ta ideaalis otsiks just vastupidist - ööturud, tänavatoit, ladnalt kulgev ehedam eluolu… Ma ise lisaks siia veel mõistliku hinnataseme, lopsakama looduse ja võimaluse lastega rohkelt ringi jalutada-kärutada. Pigem jätaks Dubai lühemaks päikesereisiks. 

@Tur1st Kas mitte Taisse minekuks pole hetkel väga rangeid nõudeid, sh karantiinikohustus? Ööelu me ilmselgelt ei otsi, tahaks lihtsalt, et elu oleks elementaarselt lahti ja tänaval maski kandma ei peaks. Lockdownis oleks kodus parem olla.

0
0

Meil ka plaanis sel aastal kuskil kaugemal mõnda aega talvituda ning hoiame pöidlaid ja varbaid, et õnnestuks seda Tais teha. Hetkel näiteks saab Phuketile karantiinivabalt reisida (kui oled vaktsineeritud), kuid siiski on kohustus seal 14 päeva viibida enne kui kuhugi mujale edasi liikuda saab. Hoiame ka pidevalt silma peal uutel tuultel ja loodame, et kuskile kaugemale sooja ikka saab. :) Abiks kindlasti ka Lufthansa interaktiivne map, kus enamike riikide kohta inf olemas. Saad sealt valida, kust riigist reisid ja kas oled vaktsineeritud või mitte ning seejärel näitab sulle võimalikke variante ja piiranguid: https://www.lufthansa.com/ee/en/longed-for-destinations-at-a-glance.html

3
0

Mina panustaks enim Costa Rica, Mehhiko ja võib-olla ehk ka Kolumbia San Andrese peale. Elu on seal elementaarselt kogu aeg lahti olnud, riiki sisenemine alati lubatud, kultuur eurooplasele tuttavam. 

Maski- ja üleüldse igasuguse piiranguvabaduse osas nii ja naa, mõte sellest et kusagil rahvarohkel turul ilma maskita ringi liikuda ilmselt sealkandis väga ei lenda, aga oma kodus basseini ääres või linnatänaval saab ka ilma. Lihtsalt tuleb meeles pidada, et maailma mastaabis on Eesti üks kõige vähem piiranguid rakendanud riike - reaalsuskontrolliks sobib nn Covid-19 stringency index: https://ourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index, kus 100 on kõige karmimad piirangud ja 0 kõige leebemad; Eesti näitaja selles võrdluses on 23, samas kui Tail 72, Mehhikol 64 ja Costa Rical 54 - seega kui kriteeriumiks võtta see, et piiranguid peaks olema vähem kui Eestis, siis on valik üsna napp.

5
0

+1 Buldoozale Costa Rica osas. Viimaste uudiste järgi on sinna endiselt vaktsiinitõendi/negatiivse testiga lihtne minna. Ise olen ka jaanuaris sinna minemas.

0
0

@mariev, Costa Ricasse pääseb nii vaktsineerituna kui ilma ja seda ilma kohustusliku testita, erinevus vaid selles et vaktsineeritutel peab olema Covid kattega tervisekindlustus: https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/planning-your-trip/entry-requirements. 

Statistika osas on Costa Ricas praegu haiglas suhtarvuliselt kordades rohkem inimesi kui Eestis (miljoni elaniku kohta haiglas CR 170 vs EE 90, intensiivis CR 76 vs EE 10), kõigis avalikes ruumides tuleb kanda maski, tihedama käidavusega kohtades ka õues. Päris hea ja praktilise ülevaate koos soovitustega leiab siit: https://mytanfeet.com/costa-rica-travel-tips/visiting-costa-rica-during-the-pandemic/#Mask. Kui see ei peluta, siis kindlasti võib kaaluda.

2
0

Tänud soovituste eest! Costa Rica on juba ammu reisisihina ahvatlenud, aga sellest sihtkohast maksimumi võtmiseks tahaks ideaalis palju ringi sõita, seigelda-matkata mööda rahvusparke jne. Kas see tundub beebiga tehtav või on lõpuks nii, et istume maailma ilusaima loodusega riigis, aga see ilu jääb lähedalt nautimiseks kättesaamatuks? Tais/Balil oleks sedavõrd lihtsam, et rendiks väga mõistliku hinnaga privaatse villa basseiniga ja kulgeks seal niisama, mõnel päeval teeks väikseid päevatrippe ning võibolla paari nädala järel vahetaks põnevuse mõttes "baasi". Õnneks seal elu soodne ja nii palju ringi tõmblema ei pea, kuna enamik vaatamisväärsusi nähtud (Phuket, Krabi, Bali). Nüüd aga oleme ootamatult olukorras, kus see algne plaan ei päde enam ja tuleb otsida võimalikult lähedast alternatiivi... 

Ning teine asi, CR-i peetakse küllalt kalliks riigiks, seal pikemalt peatumiseks peaks vist selgelt suurema eelarvega arvestama? Eeliseks on muidugi turvalisus ja fantastiline loodus :) Kummale rannikule soovitate muidu minna - Vaikse ookeani või Kariibi mere pool? 

Ning kas keegi ostab võrrelda Costa Rica vs Mehhiko - plussid, miinused?

0
0

@isadora, mis elukallidusse puutub, siis mõningase indikatsiooni annab www.numbeo.com. Selle andmetel on San Jose indeks 48 ja Phuket 44, ehk siis selle osas suurt vahet ei ole (võrdluseks: Tallinnal on see 57) ning nt 3toalise apartmendi keskmine kuuüür on Phuketis 620 ning San Joses 590€: https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Thailand&city1=Phuket&country2=Costa+Rica&city2=San+Jose&displayCurrency=EUR

Costa Ricas on hetkel kõik rahvuspargid avatud, autot saab rentida, ent osadel päevadel sõidupiirangud (allikas: https://mytanfeet.com/costa-rica-travel-tips/visiting-costa-rica-during-the-pandemic/#Restrictions).  .  )

Costa Rica vs Mehhiko on raske võrdlus, umbes sama mis võrrelda Eestit terve Euroopa Liiduga. Pindala vahe on 40x, rahvaarvu vahe 25x. Nii CR kui Mehhiko SKP inimese kohta võrdselt 20.000 USD, Mehhikol samas osariike kus see on 67.000 (Campeche, võrdne Norraga) või 7.500 (Chiapas, võrdne Usbekistaniga). Ehk siis Mehhiko puhul võiks esmalt huvipakkuva piirkonna välja valida, kas eelistada Yucatani turistivalmidust või  Oaxaca/Chiapase koloriiti ning sealt edasi saab juba paremini paralleele CRiga tõmmata.

4
0

Aitäh täpsustuse eest, Buldooza! Mul oli kuskilt mingi karantiininõue meelde jäänud, aga ajan vist Panamaga segamini.

Isadora, mulle soovitas üks Costa Ricast pärit inimene baasidena kahte kohta - Jaco ja Guanacaste. Mina muidugi uurisin, mis oleks kõige paremad kohad turvalisuse poole pealt, sest ma lähen üksi. Aga nendest mõlemast saaks siis day tripe teha.

1
0

Taimaale saab suhteliselt lihtsalt, kui olete vaktsineeritud. Esialgu tuleb viibida karantiinihotellis aga see ei tähenda, et välja ei või minna.  Phuket Sandbox: https://www.phuket-sandbox.com/ Hotell peab olema SHA+ sertifikaadiga 14 päeva, peale seda võite ööbida kus tahate. Selle 14 päeva jooksul võite Phuketit avastada järjekordselt, ei pea hotellis istuma ja ootama(juhul kui te covid viirusega nakatanud ei ole) 

Mõned kohad on veel avatud sarnaselt ja viimased uudise annavad lootust, et oktoobris on juba palju vabam liikumine. Võimalik, et detsembris veelgi leebemad piirangud, kuna selleks ajaks on ka paljud saabuvad turistid täielikult vaktsineeritud. Hea selle kõige juures on veel odavamaks muutunud hinnad, pluss Tai baht on muutunud odavamaks.

1
0

Mehhiko puhul kaaluksin Yutacani poolsaart, ennekõike on Tulum silma jäänud. Mõeldes lastele tunduks see kohale lendamise ja kohapealse infrastruktuuri osas mugavaim valik. Kahekesi reisides otsiks muidugi veidi rohkem koloriiti ja adrenaliini, aga need reisid jäävad hetkel tulevikku :)

@Tur1st, ilmselt Phuket saabki olema esimene koht, kuhu sealpool sisse saab? Kui piiranguid poleks, oleksin vaadanud Koh Samui + lähisaarte poole, seal pole veel käinud. Teine alternatiiv oli Bali + Lombok, aga Indoneesia tundub praegu koroona epitsenter.

0
0

@Tur1st, mis bahti kurss praegu on?

0
0

1 euro eest saab umbes 38-39 bahti ja odavneb. 2 aastat tagasi kui turism õitses sai 1 euro eest 32-33 bahti.

1
0

Costa Rica oleks esimene eelistus. Tulum ka ahvatlev. Phuket ja Bali ju hoopis teisest ooperist aga lahedad siiski.

0
0
1
2
Lennupakkumised
Reisikaaslased