Milline on teie lemmikmarinaadi retsept šašlõkilihale?

Milline on teie lemmikmarinaadi retsept šašlõkilihale?

Vodka Martini. Shaken, not stirred.

Kõik oleneb ju sellest, mida sul on plaanis marineerida.

Liha. Jaanipäev peaks ju kõigil meelil olema.

Õli, sibul, petersell, sorts valgeveiniäädikat, sool ja pipar :)

Jogurt (kõlbavad ka marjamaitselised) või 3,5 prossane keefir, sibul, küüslauk, pipar sool. Sega kõik segamini ja maitsesta enda maitse järgi. Võid lisada ka ketšupit vs adžikat nt. Viska lihatükid hommikul marinaadi sisse ja õhtul pane grillile.

Sorry Naabrimees eelmise lolli küsimuse eest, aga ma lõpetasin eile räimede marineerimise just ;)

Marinaad: Rabarber(köögikombainis püreeks) sorts oliivõli sojakaste erinevaid ürte(salvei, estragon, tüümian, pune) tsillipipar küüslaauk(ohtralt) suhkur(soovi korral mesi) vajadusel soola

Marinaad segada eraldi valmis ja lasta pisut "tõmmata". Rõngastada sibul, segada liha ja marinaadiga kokku. Mina lasen marineeruda päeva või kaks. Oluline on mu meelest isegi mitte see kuipalju maitseid omavahel kombineerida, vaid see, et magus/hapu oleks tasakaalus.

Esimene katsetus selles vallas eelmine neljapäev. Liha Keskturult - 2kg sea kaelakarbonaadi ja 2kg abaliha.

Eesmärk oli saada head nõukaaegset äädikamarinaadis toodet. Kõige lähedasemad on seni olnud Stockmanni ja Linpeti äädikašašlõkid.

Lugesin enne palju internetti sel teemal läbi, aga ühest tegutsemisjuhist ei saanud. Seega olin valmis, et esimene katsetus läheb aia taha.

1.liha: liha kuubikuteks palju sibulat juurde (krt, pole peale imikuiga nii palju töinanud) pipart-soola kamaluga suhkrut supilusikaga kapist leitud Santa-Maria šašlõkimaitseaine, mille best before oli aastal 2005 (ei saa ju head kraami raisku lasta) supilusikatäis mett 6 supilusikatäit äädikat vett ei lisanud, kuna sõber teadis rääkida, et äädikas ise imeb kõik mahlad lihast välja (kusjuures midagi imes kah)

2.liha: sama, mis esimene, aga Santa Mariat ei lisanud ning äädikat lihtsalt kallasin silma järgi e palju. Ja kuna sõbra juttu äädika imamisvõimest ma lõpuni ei uskunud, siis lajatasin kraanist külma vett peale ühe kruusijagu.

3.liha (üks vardatäis) katsetuseks: Santa Maria teriyaki marinaad (sõber kiitis taevani)

Külmikus seisid ca 24h.

Tulemus: Üks lihatünn oli krdi hea. Lapsepõlv tuli kohe meelde... kõik see äädikas ja värk. Liha oli pehme ja maitsev. Teine tünn jäi natuke magedaks ja maitsetuks. Teriyaki katsetus oli ilmselge pettumus. Oskari teriyaki veiseviilud on küll väga head, aga minu šašlõkk oli mõttetu ja kordamist mittevääriv.

Kuna ma lõpuks enam ei tuvastanud, milline katsetus millises ämbris oli, siis tegin järelduse, et järgmine kord proovin ainult abaliha (vähem seda valget kelmet) ja kasutan palju julgemalt äädikat ja soola. Mind need popid tänapäevased marinaadid ei tõmba.

Sa oled Naabrimees siin paljusid aidanud ja kirjutan sulle tulevase jaani jaoks reisilt toodud retsepti, ära ära kaota. Olin jälle lätlaste Ligol ja sõprade tegu maitses nii hea, et küsisin õpetust. Nad olid suure katlatäie eelmisel õhtul marineerima pannud (võinuks ka hommikul, aga lille- ja tammepärgade punumine jm tööd ootamas) rangelt retsepti järgi:

1 kg liha tükeldada, 800 g sibulat ja 1 sidrun viilutada, kõik omavahel kätega läbi mudida. Teise nõusse marinaad: 2 tl soola, 1 tl musta peent pipart, 2 tl paprikapulbrit, 3 spl suhkrut, 50 g oliiviõli, 70 g 9% äädikat, 70 g vett, ained omavahel läbi raputada. Marinaad valada liha peale siis, kui lihal on juba vedelik tekkinud omast mahlast ja sibulast-sidrunist. Veelkord segada ja marineerima jätta.

Ma ei oska öelda, kas meil on 9%-list äädikat, kasutan ise naturaalseid, mis on poole lahjemad. 30%-list tuleks umbes 3 korda vähem panna ja vaadata, et äädika ja vee summa ikka 140 g või ml oleks. Oli hea!