Malta ja hinnad

Küss selline - vaadates Malta liiri kurssi tõusevad ihukarvad püsti, aga oskab keegi kohapeal käinu umbes hinnataset kirjeldada? A la kohv, söök, jne? Tänud ette.

9.aastat tagasi sai käidud. Ja üldiselt oli seal pigem kallim kui odavam (muu Euroopaga võrreldes), kuna enamus toitu (tooraine) tuuakse saarele sisse. Suvalisest pizzaputkast ja toidukauplusest ostes ei ole hullu. Aga üldiselt on ka Eesti hinnad niipalju tõusnud, et ei ole enam adekvaatne hindama. Mäletan, et jäätis (piimasaadus!) oli kallis!

Jäätis oli alla liiri, u 80 - 90 senti, piim 26 senti, vett müüdi suurtes pakkides - 12 liitrit 85-95 senti, Kellogsi helbed u 2 liiri, kõrtsis õlu ja vein ka nats alla liiri, mahl 60 -70 senti, kakao välikohvikus ka liiri ümber. Suveniirid olid ka nii keskmiselt alates 80 sendist (midagi sai odavamalt ka, aga enamus asju maksis ikka rohkem). Väike arvutus näitab, et eriti odav küll ei ole :)

Ööelu oli odavam kui arvata oskab, klubides sissepääs tasuta, parim õlu oli ka kõige odavam (50 senti) ja kamba peale vesipiibu tellimine oli odavam kui pakk suitsu eestis.

Seljakotiga reisimine

Tere,
Lendame kahe nädala pärast Maltale (nädalaks) ja plaanime ööbida apartementides. See tähendab, et meil on kööginurk ja süüa teeme ise/sööme väljas.
Ma ei leidnud teistest rubriikidest infot ja vihjeid selle kohta, et mis hinnatasemega on Maltal toiduained. Kas saab keegi selle kohta nõu anda? Samuti huvitab, mis hinnad ootavad sealsetes toredates väikestes söögikohtades?

Tarvo

Käisin koos sõpradega Maltal eelmise aasta oktoobris. Toit oli (välismaa kohta) suhteliselt odav.Reis oli meil rohkem säästureis, restoranides me ei söönud, väljas sõime odavamates söögiaukudes ja enamuse toidu ostsime marketitest. Minu meelest oli toit poodides Hispaania hinnaklassist, odavam kui Kreekas või Itaalias. Toon mõned näited, suur Caesari salat kanaga oli marketi letis alla 4 euro, 0,5-ne purgiõlu 50 sendist ülespoole,lõigatud vorstid/juustud sama hind või nõksu kallimad kui meil. Soovitan süüa putkadest müüdavaid suuri erineva täidisega pirukaid, hinnaga 1 kuni 1.70 euri, seljakotirändurile päris toitev suutäis.Toidu hinna pärast ei tasu muretseda, see on kindlasti Teie reisi mitte kõige suurem kulu. Nautige Maltat,mulle see koht meeldis!

Palju oleneb, kus linas ööbitakse(ollakse). Sliema ja St Juliani hinnatasemed on kõrgeimad ja mujal saarel on asjad tsipa odavamad. Ennekõike puudutab see muidugi väljas söömist. Aga nagu eelpool kõneleja ütles on pastiseeriaid siin igal pool, kus väike pirukas on 25 senti ja mainitud üsna korralikud kana või lihapirukad 1.50 kanti. Kaks sellist sööd ära ja pool päeva ei taha enam midagi.
Kohalikuna pean nentima, et ega ise pasitseeriat eriti tihti ei külasta. Poes ikkagi toit selgelt kallim Eestist va loomulikult vein ja õlu(mööndustega).

Näiteid hindadest:
Hinnatase on Eestiga üsna sarnane – mõned asjad odavamad, mõned kallimad. Mõned näited hindadest (eurodes)

Transport:
Laevapilet (ferry) Sliema-Valletta – 0.93
Malta SightSeeing buss – täiskasvanud 15, lapsed 9 ja alla 5-aastased tasuta
Takso lennujaamast Vallettasse ca 10 ja Sliemasse ca 15

Söögikohad:
Pastizzi hernepastaga 0.25, viinerirull 0.30
Pasta/pizza keskmiselt 5–9
Praad 10–14
Klaas mahla 1.50
Jäätisetops ca 1.20
Kohvi/tee ca 1.40
Pudel veini ca 9, klaas ca 2

Poed:
Jogurt, 150g 0.33
Pudel vett, 3 liitrit 0.70
Pudel lauaveini alates 1.16, kvaliteetveinid 5–13 €
Liiter piima 0.70
Virsikud 2–2.50 kilo
Malta apelsinid keskmiselt 1.40 kilo
Juust, 175g 1.80
Purk õlut alates 0.40
Väike Coca-Cola 0.80
Kinnie, 1,5 liitrit 1.50

Ja kommentaar eri asukohtade hinnataseme kohta on väga õige - ise elan olude sunnil Sliemas ja see on ilmselgelt kõige kallim koht Maltal.

Kui vaja rohkem infot, või näiteks soodsa takso vms numbreid, siis võib alati kirjutada ja joonistada. Pluss blogist leiab ehk ka mõne kasulikku mõtte.

Küsimus kohalikele: 31. märts on Malta iseseisvuspäev, kas sel päeval toimub ka mingeid üritusi (paraad vms.)? Olen märtsi lõpus Maltal, 31. märts jääb ka sisse.

Lisaks sellele hindade reale, et 3-4 euriste veinide seas on päris korralike ja 6 euri maksev vein on selline juba, mida enamus inimesi Eestis juua ei raatsi. Meil ta kindlasti alla 15e ei maksaks.

Maltal on hinnad kõikuvad, sest turistide seas populaarsetes piirkondades kruvitakse hinnad kõrgeks. Söögi eest saab kindlasti kõige rohkem maksta Valletta peatänavate ääres ja populaarsetes rannaäärsetes linnades nagu Sliema, St. Julians, Paceville jms.

Kui nüüd tahta kokku hoida, siis tasub käia tõelistes kohalike supermarketites (mitte ajada segamini väikeste poodidega, mis ka turistide pealt teenivad). Bussiga sõites näiteks Valletta poole sõidetakse ju paljudest väikelinnadest/küladest läbi (ei saagi aru, kust üks lõppeb ja teine algab). Vahepeal on näha suuri supermarketite silte ja siis tasub lihtsalt koht meelde jätta, järgmises peatuses maha minna. Ise käisin mitmes ja need olid üllatavalt suured ning ei jäänud kaubavalikult meie Selveritele sugugi alla. Hinnad on sellistes poodides kindlasti ühed saare kõige odavamad. Ma ei ütleks, et need oleksid Eestist märgatavalt kallimad olnud. Kohati on mõned asjad loomulikult kõrgema hinnaga, sest Malta peab väga palju toiduprodukte endale sisse ostma.

Suuremad toidupoed on Qormis (Pavi) ja Birkirkaras (Smart). Need siis Selveri-Prisma-laadsed supermarketid.

Pasta hinnad on siin minu arust soodsamad kui Eestis, nii et ise süüa tehes saab kindlasti suhteliselt rahakotisõbralikult läbi ajada :)

  1. märtsi kohta leidsin, et Grand Harbouris olevat mingisugune regatt.

31/03/2011 - The Grand Harbour Valletta & Birgu
Freedom Day (Jum il-Ħelsien) is one of Malta’s public holidays and commemorates
the closure of the last military base in Malta in 1979. Apart from the state
ceremonies held in Valletta and Birgu wharf, Freedom Day is also renowned for
the afternoon regatta held in the waters of the majestic Grand Harbour. Food
and drink stalls line the harbour adding to the celebratory feel created by locals
and tourists alike.
www.maltaculture.com

to: RaiAramis

Kas jutt käib kohalikest - Malta - veinidest? Kui jah, siis ei ostaks enamik meil ka 3-4 euriseid sealseid veine, kuna regioon ja veinid on võõrad.
Üldiselt võib hindade dünaamika kohta niipalju öelda, et kui kohalik vein maksab EU riigi jaeketis 6.- EUR, siis Eestis see tõenäoliselt üle 7.-8.-EURi ei maksaks. On kindlasti erandeid ja sõltub veinist ja brändi tuntusest, aga nii karmilt, nagu Sa üleval kirjeldasid ükski Eesti veiniimportöör rikastuda ei saa, kahjuks.

Minu jutt käis jah enamvähem Marshovini toodangule põhinedes ja selle hinnapoliitika osas tsiteerisin üht tuttavat veiniimpordiga Eestisse tegelenud inimest. Ehk pead ei anna ja tookord polnud jutt Maltast. Aga La Torre on minu arust täiesti normaalne vein ja üks Caravaggio sai väga kõrge hinnangu Eestis mingil veinisõprade olengul, kuhu üks mu kaasa toodud pudelitest jõudis. Ja miks ei peakski, kui Marsovin teda oma Premium lineks peab - maksab alla 6 euri.

Igal juhul tulebki veiniregioone külastades tarbida ainult kohalikke veine, sest need sobivad alati kohaliku toiduga ja kohalikus kliimas tarbimiseks.
Kuna olen ise veiniäris tegev, siis kahjuks olen sunnitud tõdema, et vaevalt veinid väiksematest regioonidest, nagu käesoleval juhul Malta - olgu nad nii head kui tahes - Eestis ärilist kandepinda leiavad. Seetõttu sellised soovitused trip.ee-s vägagi teretulnud, et veinisõbrad kohale sõites neid kindlasti nautida julgeksid.

Veinisõpradele soovitaksin sel juhul Emmanuel Delicata veine, on minu vaieldamatuteks lemmikuteks saanud. Näiteks nende Marenzio Merlot. Hea klassikaline ja mitte liiga tummine/vänge Merlot. Sobib nii söögikõrvale kui niisama limpsimiseks. Nende klassikaliini veinid on üldse maitsvad, ka sama liini valge (chardonnay) on mõnus värske ja puuviljaline suvine vein. Ka Delicata Pjazza Regina valik on huvitav ja Hauteville liini veinid tasuvad kindlasti degusteerimist.

Meridiana veinidega on endal kehva kogemus. Kui nende veinimõisas degusteerimas käisime, siis maitsesid nende Bel ja lipulaevaks olev Nexus ülimalt hästi, kuid poes ühel pidulikul puhul hiljem 13 euro (!!! - noh oli väga pidulik puhk, eksole) eest soetatud sama mark oli puhta hapuks läinud - korgil juba oli käärinud lõhn juures. Seega edaspidi olen neid ignoreerinud. Ehk oli juhus ja pahurdan nende pihta asjatult, sest väidetavalt peetakse neid siinmail üheks eesrindlikumaks veinitootjaks.

Marsovini omadest siiani maitsemeelele jäänud näiteks La Vallette Rouge, mis väidetavalt imehästi ka nende jänesehautise kõrvale lonksata sobib (ise olen jänesega tülis - pärast mitut korda tema pottiajamist ja söögikohtades maitsmist ei saa ma mitte aru, miks ma seda loomakest sööma pean, pigem siis juba kana, ega maitses suurt vahet ei ole). La Torre liin ei ole mulle suurt muljet jätnud, aga eks maitsed on erinevad. Citadella aga maitseb. Ja Caravaggio on tõesti väärt vein, eriliseks lemmikuks taas nende Merlot (tundub, et mul taaskord Merlot hooaeg kätte jõudnud ;)). Ja see viimatimainitu ning hää maksab poes vaid nii 5 euro ringis (jätke restoranide "Caravaggio - soodushind - 1 pudel vaid (irww) 13.45" pakkumised tähelepanuta ja ostke seda veini pigem poest või minge veinimõisa tuurile).

Head maitsmist!

Mina tõin Maltalt kaasa Marsovini Antonini ja oli täitsa hea.

Tuli meelde siia lisada see Marsovini trikk, et kui lai seeria Caravaggiosi on poes 5-6 euri vahel ja restoranis 14-20 pudel, siis nende Cheval Franc nimeline meistriteos maksab nii poes (14-16) kui ka restoranis (14-20) sama hinda. No ja soovitan soojalt restoranis endale tellida - minule, veinikaugele inimesele jätab see sügav maitse väga hea mulje.