Itaalia - mida Eestisse kaasa osta?

Tere rändurid!

Mida soovitaksite Itaaliast Eestisse kaasa osta. Mõtlen eelkõige söögi ja joogipoolist. Mis oleks sellised erilisemad asjad, mida Eestis kas pole, on Eestis hirmkallid, on Itaalias lihtsalt parema maitsega või mistahes muu põhjus?

Ette tänades!

Ischia saarelt (Napoli lähedalt) ostsin n-ö homemade limoncellot ning igasuguseid bruschetta ja pasta maitseainesegusid. Siis veel pühvlimozzarellat (jumalik, ei anna võrreldagi Eestis müüdava mozzarellaga), grappat ja prosciutto sinki. Nüüd olen itaalia köögi sõltlane :). Hinna poolest polnud kallid ja Eestis lihtsalt pole nii häid asju.

To rt: Ega sa ei mäleta, kuidas seda pühvlimozzarellat nimetatakse?

To cruel: Viinamarju vaevalt hakkan kaasa ostma, kuid äkki siis soovitad mõne hea ja mõistliku hinnaga veinimargi?

Osta näiteks pecorino/parmigiano juustu, amaretti küpsiseid, veini (Frizzantet!), limoncinot, grissinit, pastat (tortellinid, raviolid) jne. Kõik need tooted on võrreldes Itaalia IPERi hindadega Eestis hirmkallid ja samalaadseid siin lihtsalt ei müüda! Kui oleks võimalik siis tooks Eestisse ka sorbettot (eriti sidruni ja maasika) aga kuna see ei õnnestu, siis tuleb seda lihtsalt koha peal hulgaliselt tarbida!!!

Kui kellegil on veel midagi lisada, siis ärge hoidke ennast tagasi.

Mina tõin kaasa peaasjalikult värskeid aedvilju turult (artišokk, tomat, spargel...) Sealsetel aedviljadel, puuviljadel lihtsalt on nii palju parem maitse ja hind.
Sorbetti olen ostnud vedelal kujul pakendatult, mis tuleb kodus sügavkülma panna (parim tõesti sidruni oma). Mereande (rannakarpe) olen kaasa toonud. Ja loomulikult juba eelmistes postitustes mainitud juustud, sink.
Kes juhtub Sitsiiliasse minema soovitan kindlasti proovida tuunikala marja õlis. Ise satusin sellest täiesti sõltuvusse. Kahjuks pole seda õnnestunud mujalt Itaaliast leida:(

Martini vahuveinid olid Roomas umbes poole odavamad kui Eestis, nii et sai neid päris mitu pudelit kaasa ostetud kui seal 2008 suvel sai käidud.

Sry, aga remargi korras ei saa kuidagi ütlemata jätta, et frizzantesid, spumantesid, proseccosid jm säärast kihisevat laga on ka Eesti kaubandusvõrgus piisavalt ja ka vägagi soodsalt.
Kui juba kohapeal olete, siis ostke kvaliteetveine kaasa, sest Selveri riiulilt neid ei leia, samas, veinielamus on sageli super.

Remargi korras - Eesti kaubandusvõrgust soodsa ja kvaliteetse veini leidmine on üks paras peavalu, eriti kui soodsat ja kvaliteetset proseccot tahad :) Kuid samas, selle toomine läheb raskeks, kui sa just autoga ei ole; veini suhtes soovitan minna lihtsalt supermarketisse ja mediteerida riiuli ees või siis mõnda väiksemasse veinipoodi ja ütelda, et sul on head hinna/kvaliteedi suhet vaja ning ütle, mis laadi veinid sulle meeldivad.

Mina toon alati endaga kaasa oliiviõli (mismõttes maksab Tallinnas Rucolas oliiviõli €40/liiter? mina üle €10 ei ole nõus maksma ja sedagi siis kui on Libera toode või midagi eriti spetsiifilist), aceto balsamicot (Eestis on mõned head, aga valik on Itaalias suurem) ja muidugi parmiggiano-reggianot (aga ma elan ka Bolognas), kohvi (see on Eestis alati kallim ja mõistlikku espressokohvi otsi tikutulega taga). Mõnikord toon muid juuste ka (pecorino romanot ja gorganzolat tavaliselt), enamik juuste on odavamad kui eestis sama juust, aga eks see sõltub sinu maitsest ning limoncinot. Kindlasti vaata kohalikes maiustustepoodides ringi ja hangi kohaliku regiooni maiustusi :) Sinki saad tuua tsipa, sest ega ta kaua lahtilõigatult seisa. Muidugi, kui autoga oled, siis saad ka suures koguses lahtilõikamata hankida, et Eestis keldrisse panna :D

Soovitage mõnda kvaliteetset proseccot.

Aga just seda "kihisevat laga" Eestist nii lihtsalt ei leia. Selveris ja Rimis on täpselt 1 sort proseccot ja 1 sort lambruscot. Mingit Frizzantega sarnanevat jooki mina Eesti poodides küll näinud ei ole. Kui remargi kirjutaja oskab nimetada Eestis asuva poe, kust seda ~ 2 eur/1,5 l pudel hankida saab, siis oleksin väga tänulik.

Snoop - Cartizze on kindlasti kõige hinnatum (Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze), aga veinidegusteerimistest võib rääkida igasuguseid lõbusaid lugusid, ma ei ole kindel, kui palju teatud osa kõrgeima kvaliteedi veinide vahe ka spetsialistile üldse tuntav on. Cartizze on suurepärane vein ikka, kuid üldse Conegliano e Valdobbiadene regioon, kus seda viinamarja kõige enam kasvatatakse annab suurepärast proseccot. Soovitan veini ostmisel lihtsalt DOC ja DOCG märgistusi tähele panna, et kindel olla. Frizzante puhul märgistus "vfqprd" ja spumante puhul "vsqprd" viitavad samuti kvaliteedile (kvaliteetne frizzante/spumante vein määratletud regioonist).

Lambrusco, jaa, lambrusco kohta üteldakse, et seda Emiliast välja viia ei või, siis ta hakkab kohe halvasti maitsema (isegi Toscanas ma Lambruscot ei osta) :D Aga noh, see on huumoriga võtmiseks ka natukene.

Ära osta sinki viilutatult vaid üks terve kints+ spets nuga ja sa saad kaua kaua head maitset nautida.

Antonio, ma elan Itaalias ja ma ei ole Eestis nii pikalt tavaliselt, et oleks mõtet kintsu vedada. Seda enam, et lennukiga oleks see absurdne :)

Frizzante ei ole konkreetne jook, vaid vahuvein, milles CO2 gaasiline rõhk ei ületa 3 bar. Kui ületab, on tegu juba spumantega.

Mis puudutab kihisevat laga, siis ei mõelnud ma midagi halvustavat. Prosecco'd, Asti'd, Lambrusco'd jne on vägagi mõnusad suvel libistada. Lihtsalt mina ei näeks mõtet vedada lennukipagasis magnumi mõõtu 2 EUR-st pullot, sry see lihtsalt pragmaatiline arusaam. Miks ma soovitasin kvaliteetveine tuua - eriti kui otse veinimajast osta, siis see valik on Eesti poodides ikka reaalselt väike või siis keevitavad spetspoed sinna mõnedkümned prosed vahele. Siin võib võita teinekord 20 EUR-i.

Ma vaatasin viimase ESE loengu degustilehelt, et Liviko'l on päris mitu soodsa hinnaga Itaalia kihisejat listis. Juu neid ikka kusagil müüakse kah.

NB! Ma nimetan ka enda poolt tarnitavaid lihtsamaid lauaveine laga'deks. IRW

Balen müüb üsna pandavaid Valdobbiadene prosecco'sid. Hinnad ei tohiks ka ületamatud olla.
Cartizze-t võid leida Da Vinci Food'st. Need kipuvad kallimad olema.

Teema algataja ei nimetanud transordivahendit, millega ta Itaaliast toitu-jooki kavatseb Eestisse tuua. Mina olen mitmeid kordi autoga Itaalias käinud, seetõttu võibolla nimetasingi toitu-jooki, mida autoga saab koju tuua. Lennukiga reisides loomulikult Frizzante toomine mõtekas ei ole.

Autoga, muidugi, mida iganes. Ma lähtusin lennureisist.

Jah, lennuk on reisivahend.
Küsimus oligi pigem mõeldud nii, et saada mõned vihjed, mida omale tarbimiseks/maitseks kaasa tuua ja mida ka sõpradele ja lähikondlastele kingitusteks.

Olen nüüd saanud igavesti palju toredaid ideid ja suured tänud kõigile vastanuile!

Pùhvlimozzarella on mozzarella di bufala, seda toodetakse ainult Napoli lahistel, seega kui vàrsket tahad saad ainult sealt. Vàrske, mis on vàga maistev sàilib vaid mòned pàevad. Ka mujal itaalias mùùakse, siis see on Napolist tulnud vòi siis juba tòòdeldud nii, et sàiliks kauem ja pole enam see mis òige mozzarella di bufala. Enamus toiduaineid on sellised, et kehva eestisse tuua, tuleb arvestada sellega, et ei sàili pikalt. Sama jama tortellinidega, mis mulle vàga maitsevad, mida osta Bologna kandist.
Ise toon itaaliast head veini, kvaliteetset oliiviòli, parmigianot ja muud juustu, mis sàilib kauem.
Vòib ju ka osta mingi paki lahedat pastat kingituseks, nàiteks vàrviline vòi mingite kujudega, nàiteks olen nàinud sùdamed vòi nokud.:)