miks pass peab kehtima nii kaua pärast reisi?

Otsin mingit loogilist seletust küsimusele, miks enamikes riikides on viisa saamiseks nõutud, et pass peab kehtima veel pool aastat pärast reisi lõppu?
Ma saaks aru, kui pass peaks kehtima reisil viibimise ajal, kuid milleks vaja, et see 6 kuud pärast reisi lõppu veel kehtima peaks?

Et ei tekiks asjaolude konflikti. Kui sul on nt 6-kuuline viisa, siis võid siseneda nt viisa kehtivuse viimasel päeval (osas riikides on nii, osas teistmoodi) ja sulle pannakse passi tempel, kui kaua võid riigis viibida; sageli on see periood just 3-6 kuud.
Nii välistatakse võimalus, et pass kaotab kehtivuse välisriigis viibimise ajal. Sest kui sul ei ole kehtivat passi, siis kuidas sa sealt riigist ära reisid? Ükski riik ei taha passitute (s.t ilma kehtiva passita) tüüpidega sekeldada.

Ka ettenägematute asjaolude jaoks, nt õnnetuse või haiguse haiglaravi jne.

Kas Euroopa Liidus reisides on ka nõue et pass peab reisi lõppedes kehtima veel 6 kuud? Välisminni kodukalt lugedes nagu seda nõuet pole..

EL  ja EMP liikmesriikides peab EL kodaniku  ID kaart ja/või pass olema kehtiv reisi ajal kehtiv, ei ole nõuet selle kohta, et pass peab kehtima 3 või 6 kuud pärast reisi.

Allikas: http://reisitargalt.vm.ee/kontrolli-reisidokumente/

Aga mis siis saab kui mul on kehtiv pass mis peab kehtima 6 kuud ja ma soovin vahepeal abielluda.. kas pean siis vana passi kuueks kuuks alles jätma ja siis alles saan uue teha? (olen peagi sellises olukorras)

Üsna segaselt püstitatud küsimus, aga peale abiellumist ei pea ootama uue passi taotlemisega. Ainult siis, kui sul on ostetud tulevikuks ette lennukipiletid praeguse perekonnanimega, võib uue passiga lennujaama minnes probleem tekkida, sest nimi passis ei klapi. Aga jah, kusagil reisil käimine muidu ei kohusta sind peale reisi veel kuus kuud sama passiga elama- kui nüüd see sinu küsimuse mõte oli. 

Seda juhtub küll alatasa, et keegi abiellub, muudab nime, saab uued dokumendid.
Ja avastab, et vana nimega ostetud lennupiletid ei kehti enam ja tuleb uued osta või maksta suuri summasid nime muutmise eest. Ei ole mingit inimlikku suhtumist või vana dokumendi/abielutunnistuse näitamist vms
Sellist olukorda koheldakse nagu pileti edasimüümist täiesti võõrale inimesele ja rakenduvad kõik sellega kaasnevad sanktsioonid.
Sama lugu viisade ja kõige muuga - tuleb uue nimega uued taotlused teha.

Nagu selgub, võivad lennufirmad passi kehtivuse reegleid oma suva järgi tõlgendada (näiteks, et EL sees peab pass kehtima 6 kuud).


see jah oli selle küsimuse mõte...oli ka siis nii keeruline....

Oli küll. Ma ei suutnud uskuda, et sa päriselt arvad nii, et ok, tulen nüüd Egiptusest reisilt tagasi ja kuna seal pidi minu pass kehtima veel kuus kuud peale reisi, siis juhul, kui mul pass käib kogemata pesumasinast läbi, varastatakse ära, saab viisasid täis, või abiellun, siis ma ei tohi uut passi taodelda mitte mingil juhul ja pean kuus kuud värisema ning kartma, et äkki Egiptuse politsei tuleb Eestisse kontrollima, kas mul on nüüd see sama pass alles või mitte.. ja viivad vangi ära või teevad trahvi.


Või teine võimalik versioon  (ma ei tea ju, mida sa täpselt mõtlesid): tuled Egiptusest reisilt, kaks kuud hiljem abiellud ja lähed PPA-sse uut passi taotlema. Ametnik lehitseb vana passi ja tõstab kisa: "Kuule!! Sul on siin Egiptuse viisa ja seaduse järgi peab sul pass kehtima veel kuus kuud peale reisi! Marss koju tagasi ja ära ennem siia nägu näita, kui reisist on kuus kuud möödas!"

Rahulikult, puust ja punaseks- passi kehtivusaeg on vajalik ainult selleks, et kui sa seal Egiptuses järsku otsustad viisat pikendada või jääd mingil muul põhjusel riiki edasi, siis ei muutuks sul pass sellel ajal kehtetuks. Mida sa teed peale riigist lahkumist selle passiga, millal seda vahetad, ei ole enam Egiptuse võimude asi ja kedagi teist see samuti ei huvita.  


Võhik olen jah, seda teist versiooni arvasin algselt.... aga sain nüüd targemaks. lendan ülehomme ja ilmselt paari-kolme kuu pärast abielu registreerimine, kuna laps tulekul.

Palju õnne! Lennufirmad võivad raseduse kohta ka tõendeid nõuda kui viimased kuud.

ei ole viimased kuud, alles 10 nädalat saab täis :)

Nähtava raseduse puhul nõuavad ikkagi arsti tõendit, et ok lennata.

Triplekixi harimiseks, 10 nädalat ei ole nähtav rasedus.

Nelja lapse isa on tõesti vaja sellise infoga harida.
Mu kommentaari mõte oli pigem üldistav.
Et kui nähtava rasedusega inimene reisib ilma arstitõendita, siis ei pruugita teda lennule lasta.