Antud teema loon seetõttu, et mu teada enamik inimesi löövad käega, kui lend hilineb või canceldatakse ja on lihtsalt rõõmsad kui lõpuks kohale jõutakse. Aga lennufirmad peaksid rahaliselt vastutama vastavalt seadustele, mitte kõrvale hiilima oma kohustustest.
Siia võiksime koondada kogemused/info lennufirmadega, kuidas on lood neilt kompensatsiooni saamisega kui lennud ära jäävad, hilinevad või ei lasta pardale ülebukkimise tõttu.
Lühiinfo summade kohta - vähemalt 250 EUR, kui lennuk hilineb üle 3 tunni. http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_et.htm
Kui lennufirma ei vasta, siis võib esitada kaebuse Tarbijakaitseametile:
Rahukohtu 2 EE - 10130 TALLINN Tel. : +372 6201700 Fax : +372 6201701 [email protected] www.tka.riik.ee
Hiljutine kohtuasi, mis näitas, et lihtne tehniline viga pole erakordne juhtum ja lennufirma peab ikkagi maksma.
http://recent-ecl.blogspot.com.ee/2015/09/compensation-due-by-most-technical.html
Ka Eestis on edukalt lõppenud kohtuasi Ryanairi vastu sel teemal, kohtuasja nr oli 2-11-40908/9 aga millegipärast Riigi Teatajast seda ei leia, kui keegi oskab paremini seal süsteemis otsida, siis võiks copyda siia
Lisaks on ka rida firmasid kes pakuvad online teenust kompensatsiooni küsimiseks, http://www.euclaim.co.uk/ on ehk tuntuim, nad võtavad küll umbes kolmandiku rahast endale, aga kes ei viitsi ise asju ajada, siis nende jaoks on see mugav.
Alguseks siis vast kohe see leht - https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_et.htm
Tasuta majutus koos toitlustuse ja transpordiga on loomulikult lennufirma kulul. Kui tegemist Wizzi otselennuga, siis neile kehtivad loomulikult samad reeglid, mis teistele firmadele. Kui lennujaamas on mingeid Wizzi töötajaid ja nende lette lahti, siis uuri otse inimestelt. Kui kedagi ja midagi ei ole, siis broneerid ise oma vajalikud teenused ja pärast esitad tšekid hüvitamiseks. Aga alustaks võimalusel ikka inimestega.
Kui asenduslennu ära kinnitasid, siis on sellega korras. Muidu on tegelikult õigus nõuda ka alternatiivseid varasemaid lende. Näiteks homsed LOTi ühendused peaks olema täiesti nõutavad.
Lisaks siis pärast ka vastav hüvitis, sest lend tühistati ja saabusid koju kaks päeva hiljem. Selle saad vahel kohe kätte, vahel tuleb kõvasti vaeva näha.
mnaaber, sulle järelikult sobis veeta veel kaks päeva Krakowis, ma saan aru :)
Iseenesest oleks ju päris jabur, kui lennukompanii lendab nt 1-2 x nädalas sinna sihtpunkti ja siis pead valima ainult nende lendude hulgast. Klassikalised lennufirmad pakuvad minimaalselt oma alliansi piires uue lennu. Air France'i kiituseks tuleb öelda, et nemad pakkusid meile Singapurist lausa teise allianssi kuuluva Cathay Pacificu lendu, millega me oleks jõudnud umbes algse plaani kohaselt koju. Ma ei suutnud oma kõrvu uskuda, kui see välja käidi.
See eilne olukord oli väga huvitav tõesti, sest Tallinn-Krakow lend toimus, Wizz lendas tühja lennukiga Gdanskist Tallinna (9H-WMB).
Mingi jama oli Krakowi lennujaamas, mis tekitas korralikud hilinemised. Arvan nad oleks pidanud mõlemal suunal maksma hüvitist hilinemise eest, kui algne lennuk oleks tulnud ning eeldan, et Tallinn-Krakow oli fully booked ja oli oluline see lend õigel ajal välja saada.
Uue lennu said juba tasuta ja vana lennu eest siis kompensatsiooni ei saa.
Majutus koos toitlustuse ja transpordiga on elementaarne ning seda ei mõjuta udu ega muud asjad. https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_et.htm#care-cancellation-1
Ei usu mina, et põhjuseks oli udu. Krakowis on üks lennurada, Tallinnast väljuv lend sai seal maanduda, startida aga millegipärast ei saanud? Samas läks Ryanairi mõni samal kellaajal väljuv lend Krakowist välja vaid 10-minutilise hilinemisega.
Olen hakanud ise Wizzi sellel põhjusel vältima, tundub, nende piloodid pole korraliku väljaõppega. 2 nädalat tagasi Tromsos oli korralik lumetorm, väga väga halvad maandumistingimused, tulin SAS-ga ja saime esimesel korral maha, kuigi tiirutasime 30 minutit enne, kuna puhastati rada. Finnairi Norra sai ka esimesel korral maha. Vaatasin flightradarist vaid paar minutit hiljem maanduma pidav Wizz tegi mitu go aroundi ja lõpuks suunati ümber Oslosse. Saan aru SAS-i piloodid harjunud selliste tingimustega, aga kui Wizz ei suutnud mitmel korral maanduda räägib nii mõndagi pilootide treenituse kohta. Nüüd Krakowis Ryanair sai õhku, Wizz mitte. Olen korduvalt näinud ka äärmiselt ebaprofessionaalset cabin crew käitumist Wizz Airil, kus meeskonnaliikmed rääkisid isiklikel teemadel keset lendu. Seega parem karta kui kahetseda, mina enam Wizziga lennata ei julge peale seda viimast Tromsos nähtut.
Minul jälle halvemad kogemused nii Ryanair EasyJet kui AirBaltic lendudega. Ryanair lendas udu tõttu Soome kolmeks tunniks kuigi samal ajal tulid mitmed teised lennud Tallinnas maha ja AirBaltic tiirutas Riias ennem kui julges maha tulla ja siis tegi ka äkk pidurduse. Londonis oleme maandunud EasyJet lennuga nii, ete aknast nägid kuni rataste maha panekuni lennurada... tuli lihtsalt tiib all maha risti tuulega... ei saagi nüüd aru kas see on kogenematusest või võtab piloot otsuse vastu, et mitte riskida reisijatega...
Lendamist ma sellepärast ei jäta :)