Eesti eripära - söök jook

Mis on see eriline ja hea söök/jook, mida tasuks siit kaasa võtta ja välismaalatele proovimiseks viia. Kalevi kommivabriku toodang võis omal ajal rõõmustada endisi sots "vaba"riikide kodanikke, aga täna vist mitte enam neidki

On mõned söögid/joogid, mis sobivad proovimiseks sellistele ekstremistidele, kes on ennast ise Eestise kohale vedanud, alustades "kamast" ning "kilust" ja lõpetades "kaera kile" ning "õukaga", kuid sellised asjad väljaspool Eesti konteksti tunduvad ilmselt lihtsalt rõvedad.

Aga mis on need Eestis tehtud söögid/joogid, mida saaks nautida ka väljaspool Eesti konteksti?

Mõned ideed, mis endal tekkisid:

  • ulukiliha konservid (metssiga, põder, karu)
  • ehk mingi kohalik öko kraam
  • midagi metsasaadustest (marjadest, seentest)
  • veinisõpradele mõni parem sõstravein
  • ja loomulikult Vana Tallinna likõõr

Mida veel on välismaalased kõrgelt hinnanud?

Küsimus tekkis sellest, et Taiwani kolleeg tõi mulle purgi väga mõnusat Taiwani teed. Nüüd tahaks talle midagi Eestist viia, aga ei oska hästi hinnata, mida välismaalane võiks meie kaupadest eksootiliseks ja kvaliteetseks pidada (st mitte rõvedalt eksootiliseks).

Viinamarjaveine tootvatesse riikidesse on kindlasti huvitav kaasa võtta meie Põltsamaa dessertveine - Kuldne või Tömmu. On leidnud positiivset vastukaja ja rõõmsat kulmukergitust.
Vana Tallinn seevastu ntx prantslaste ja itaallaste hulgas vaimustust ei tekita. Olla liiga magus ja kange. Kännu Kukest ei taha nad ka aru saada :)
Alati on head vastukaja leidnud kvaliteetsed eesti viinad.

Olde Hansa pähklid võiksid ka kuuluda millegi laheda hulka.

Minul vastupidiselt eelkõnelejale on Vana Tallinn üsna sooja vastuvõtu osaliseks saanud nii Austraalias kui ka Uus-Meremaal. Senini saadan seda mõndadele sõpradele teisele poole maakera.

Päts musta leiba
Marineeritud seened
Mustikamoos

Vana Tallinna kooreliköör meeldib küll paljudele itaallastele minu kogemuse kohaselt. Nad kasutavad seda kohvi sisse panemiseks.
Taiwani kohta ei oska midagi arvata, sest asiaatidega pole kokku puutunud, aga muude välismaalaste puhul on sooja vastuvõtu saanud veel nt Saaremaa mesi (või ka muud Eesti meed, nt jõhvikalisandiga sattus ükskord olema).

Ökokraam on hea mõte. Kommide asemel sobiksid need kokku pressitud marjad - head keged kaasa tarida ja minu meelest maitsvad ka, võib-olla isegi kasulikud. Selverites peaks müügil olema, mingi talutoode, nime kahjuks ei mäleta. Põltsamaa veine soovitaks ka. Eriti Poolas, Saksamaal ja Hispaanias on tore pakkuda meie piparkooke ja martsipani. Neile muidugi eriti ei maitse:)), aga koos legendidega "meie olime esimesed" võib mõnegi lõbusa hetke veeta. Kalevi toodangust soovitaks valget šokolaadi ükskõik mis marjadega. See tundub algul mõnelegi imelik, aga kes maias, neile läheb tegelikult hästi peale. Kes vähem maias neile kirssidega tume. Olde Hansa mandlid ka.

Flora, mõtled neid Taarapõllu talu marjakrõpse? http://www.taarapollu.ee/taarapollu-talu-tooteleht/marjakropsud/ Kõik mu välismaalastest sõbrad on neist püsti vaimustuses, eriti hästi lähevad mustika- ja vaarikakrõpsud. Samuti olen viinud põdra- ja metssealihast suitsuvorsti, marineeritud angerjat, käsitööna tehtud šokolaadi.

Jah just! Minu välistuttavad ka. Ja kui ma veel räägin, et neid vaarikaid ja mustikaid on isegi metsast võimalik korjamas käia, on nad imestusest enamasti pikali kukkumas.

Ma ei tea küll, kas need ikka on puht kodumaised, kuid ma olen toonud väljamaalastele seda vinnutatud liha, "beef jerky", oranSikas pakendis. Ei mäleta firma nime. See on alati väga populaarne, va taimetoitlaste hulgas muidugi. Noile tarisin kunagi soolatud kukeseeni, kuid seda ei olnud nii lihtne transportida.
Ja eelpool mainitud valged Kalevi shokolaadid eri lisanditega on tõesti samuti päris popid. Kui nad enne kohale jõudmist muidugi ära ei sula.

Valge šokolaad - pole ju šokolaad
Vana Tallinn - ei kujuta end ette sõpradele, veel vähem kaugtuttavatele, likööri viimas
Beef Jerky - vähem eestimaist toitu annab otsida

Kodune moos on "oma" ja tekitab hämmeldust ja maitseb ka. Mis mõttes, sa korjasid / kasvatasid marjad ISE??? Üks mu UK kolleeg raporteeris korra rõõmsalt, et tegi ise moosi, terve purgitäie... Ma näitasin talle oma värsket moosilaari, 30+ purki, ta pidi ära minestama :)

Marineeritud seened - sama. Aga kas seda ka süüakse, on iseasi. Wdym ise korjasid seeni? Nagu et metsast või? Need ju tapavad?

Musta leiba ja kilu tasub viia siis, kui on välismaa eestlased.

Aga kui tuleb tutvustada eesti kööki, siis mina jään üldiselt hätta.

Meil on tööl väga rahvusvaheline seltskond ja aeg-ajalt pakutakse oma kodumaa toite. Mõnikord on maitsvad, enamasti aga lihtsalt veidrad. Nii et ärge teie ka pahandage, kui vastuvõtjad teie ausa eesti toidu vaikselt silma alt ära toimetavad :)

Ülimalt lahe on vaadata nt grusiinlasi, kes söövad matsutades verivorsti ja seda siis suure naudinguga sinnamaani, kuna nad uurima hakkavad, millest see tehtud on: seasoolikas veri jne. Peale seda "tutvustust" võite näha, kuidas pool või veerand vorsti taldrikuservale lükatakse :)

Marjakrõpsud on küll nummid. Võtsin külakostiks ükskord kaasa, aga kuna nad olid nii maitsvad, siis jõhverdasin ise ära, sedasi gurmee-egoismist ajendatuna:) Põltsamaa sinepit võiks viia näiteks ja siis vaadata, kuidas kostitatavad suurest rõõmust nutma hakkavad. Olen viinud Kalevi shoksi, nii valget kui ka tumedamat, valge mustikatega söödi kohe käest ära. Shokolaad paraku kipub sulama soojemates maades. Ulukiliha vorstid-konservid. Endapüütud koha tarretises. Küüslaugu viina (eksootika mõttes).

Eestis käies mõtlen ikka ka oma erinevatest rahvustest sõprade ja tuttavate peale ning alati võtan neile üht teist toidupoolist kodumaalt kaasa. Aastatega ollakse Eesti toidukaubaga end juba kurssi viidud ning hittooted on järgmised: Tallinna kilufilee ja vürtsikilufileed, kohukesed (Karumsi omad maitsevad paremini ;), Kalevi šokolaad on maailma tasemel (trühvlid, Kannel, Maiuspala, Nurru tahvlid), Põltsamaa veinid, mille tootepakendid on viimastel aastatel teinud läbi suure hüppe, Eesti väiketootjate juustud (Saida). Ning loomulikult Vana Tallinn. Kui ennemuistsel ajal oli see jook Eesti visiitkaart suures Nõukogude Liidus siis nüüd teatakse seda vägagi hästi ühes teises suures liidus :D
Ning jõulude ajal ka vürtsikad kodused piparkoogid.

Olde Hansa magusad mandlid unustasin lisamata.

Soovitan OÜ Kõlleste Kommimeistrite valmistatud Küüslaugušokolaadi,mis on väga omapärane Eesti toode,samuti on nende sortimendis küüslaugukommid.

Mina olen viimasel ajal viinud paki Vändra Leiva odrakaraski jahu + sinna juurde Pristmast saadavat seemnesegu leiva sisse ja rosinaid.
Karaski tegemiseks on vaja lisata jahule ainult maitsestamata jogurtit (tegelikult küll hapupiima/kefiiri, aga ka kodus olen ma seda aastaid juba maitsestamata jogurtiga teinud) seemneid, rosinad, kokku segada ja ahju panna.
Sobib viia riikidesse, kus maitsestamata jogurtit saada on. Tulemusega on kostitatavad alati rahule jäänud (rosinad teevad asja pisut magusaks, see ehk leevendab ökošokki :p).

Aitäh ideede jagajaile. Sain siit mitu head vihjet.

Vürtsikilu konservi võõramaalasele iseseisvalt tarvitamiseks just ei vii ... kes teab mida selle peale vastu sokutatakse (surströmmingut või pooleldi väjahautud pardimune).

Aga need marjakrõpsud ja OdeHansa mandlid on väga hästi transporditavad ning iseseisvalt manustatavad samuti nagu metsamarjadega shoksid ja sõstraveinid ning muu väljapakutud kraam.

Samas ei paneks seda teemat veel lukku ja kui keegi leiab veel midagi ägedat, siis lisatagu siia juurde.

Endale meenus veel silmukala, nn. värske hapukurk, igasugune suitsutatud kraam - suitsulest, suitsulatikas, suitsuliha, seakõrvad jms. Lisaks veel igasugused erinevad kodused hoidised, aga kõigi nende puhul sõltub toidu maitse väga palju selle valmistajast. Ma ei väidagi, et need nüüd puhtalt Eesti asjad on, aga kindlasti mitte igal pool tavapärased.

Ise ostsin poest ükspäev gaseeritud hapupiima, ma hetkel ei tea, miks ma arvasin, et selline asi võib hea olla...ja ega ei olnudki, üks lonks ja sellest piisas, et seda enam mitte kunagi osta. Aga see vist ei olnud Eesti oma ka, see on rohkem sealt Türgi-kandist pärit.

Võibolla saab siit ka veel ideid: http://www.eestitoit.ee/?page_id=37&language=et

Soolatud/konserveeritud siig, marineeritud silmud, suitsetatud angerjas. Kui kilu, mis on popp küll võileival (kontrollitud rahvusvahelistel konverentsidel), siis ohutum oleks võtta mitte karbis, vaid puhastatult ja vaakumpakendis, säilimise probleem muidugi tekib. Must leib on nii ära disainitud, et milline nüüd veel on traditsiooniline, kohe ei teagi, isiklikult eelistan Pärnu vormileiba, sellist söötis vanaema lehmadele, väga maitsev. Eelnimetatud kalad sobivad muidugi viinaga, aga pole olemas head eesti viina kahjuks. Kuivatatud ja pressitud marjade osas olen eelloetu järel lihtsalt sügavas hämmingus ja ei mõista, miks keegi neid sööb.

Teema-algataja soovis midagi Taiwani kaasa viia ning minu kogemuse järgi ongi hiinlastele väga keeruline midagi viia. Tuttavad on hästi vastu võtnud eesti viinad ning meie toite nad ei söö. Üldse.

Küll meeldib hiinlastele endale kinkida igasugu mittenäritavat ja vähese praktilise väärtusega nänni ning kingitust hinnatakse selle rahalise väärtuse alusel. Seega võiks sobida merevaigust ehted näiteks.