2025 aasta on kohe-kohe käes ning Tripi toimetus soovib kõikidele tripikatele head vana aasta lõppu ning reisiderohket uut aastat!
Vana aasta lõpetuseks ning uue hakatuseks uurime:
1. Kuhu viisid reisid sind 2024. aastal?
2. Missugused on reisiplaanid tulevaks aastaks?
3. Kas kasutasid Tripi lendude soodukate rubriigi vihjeid ja kuhu ootad pakkumisi tuleval aastal?
Lisame sel aastal siia väikese sportliku momendi ka: kõikide kirjutajate vahel läheb aastavahetusel loosi Apotheka Beauty poolt 2 kingikotti, kus on 1 päikesekaitse täiskasvanutele, 1 päikesekaitse lastele ja 1 after sun kreem.
4. Boonusküsimus: eriline reisimisega seotud juhtum
Kolmas kingikott läheb sellele, kes suudab lühivormis kõige värvikamalt kirja panna mõne selle aasta eriliselt kreisi reisimisega seotud juhtumise.
Hei!
Kaks ilusat reisi Islandile. Ei saa salata, et Island on minu reisisihtkoht nr 1. Aprillis käisime Lääne-Islandit avastamas ja oktoobris olin üksi Reykjavíkis end kohalikuna tundmas (väga kultuurne kogemus oli), aga veidi ikka looduses matkamas ka.
2025 võiks tuua vähemalt ühe Islandi veel (suvel ilmselt seekord). Idafjordid täiesti veel minust puutumata. Kui enamus teeb ühe reisiga kogu Islandi ära, siis mulle meeldib ühes piirkonnas olla mõnda aega ja rahulikult koduneda seal.
Kui tuleb ajaliselt ja rahaliselt mõistlik võimalus, siis Itaalia võiks ka ette võtta, pole ammu käinud seal.
Tripi vihjeid otseselt ei kasutanud, sest soovitud pakkumised tulid samal ajal postkasti ka. Aga ootan ikka neid ja vaatan iga päev, mida uut võiks ette võtta, eelkõige ootan Islandile ja Itaaliasse häid vihjeid. Aga hoian silma peal ka Lõuna-Portugalil ja Šotimaal.
Sel aastal reisimisega seotud toredaim olukord oli külalistemajas, kus oktoobris Reykjavíkis elasin. Tegin hommikul toa ukse lahti ja tuppa astus kass. Kass hüppas otse voodisse ja sättis end sinna magama. Hästi ilus ja sõbralik oli. Elas mul seal pool päeva, magas mu süles ja ei teinud sellist nägugi, et ära minna. Lõpuks ikka ajasin õue. Naabri kass olevat.
Ja vahva oli ka kinos käia Reykjavíkis. Islandi filme vaadata. Nii suurt islandlaste protsenti ühes paigas ei olegi varem kohanud (räige turistikas on ikka igal pool... või siis teiste Euroopa rahvaste esindajaid, kes seal töötavad/elavad). Aga kinos olid kõik islandlased ja siis mina. Oli huvitav nende reaktsioone filmile jälgida (kui eestlane muigab vaikselt mõne vaimuka nalja peale, siis seal ikka kõik naersid valjult ja südamest - eestlane ikka maailma kõige tuimem rahvas vist). Ja kuskil keldris jazziklubis oli ka tore elamus, kui kogu ülejäänud publik olid kohalikud ja ma üksi mingi võõras (ega suurt midagi aru saanud, mida seal räägiti laulude vahel). Sellised elamused on vahvad.
Piret
*5 ööd Kuala Lumpuris
*10 ööd Türkmenistanis
*2 nädalat Usbekistanis
*3 nädalat Tadžikistanis
*3 nädalat Kõrgõzstanis
*5 ööd Kasahstani lõunaosas
*nädal Londonis aklimatiseerumas Kesk-Aasia perioodist
*2 nädalat Põhja-Itaalias (Cinque Terre oli keskne osa sel perioodil)
*5 ööd Pariisis OM ja para-OM vahel
*Nädal Kreekas, 5 ööd neist Hydra saarel
*Paar nädalat Lääne-Austraalias ämma ja äia juures lösutades, puhkamisest puhkamas :)
KOJU Eesti kolmeks nädalaks, väike edasi-tagasi suts Londonisse sõprade pulma ja kokku ca. nädalake Bangkokis minnes ja tulles Austraaliast.
Ahjaa, ämma ja äia juurde aprillis kaheks nädalaks, aga seekord mitte diivanile lösutama!
3. Kas kasutasid Tripi lendude soodukate rubriigi vihjeid ja kuhu ootad pakkumisi tuleval aastal?
Igapäevase asukoha tõttu on vähe tolku pakkumistest, aga foorumis olen tihe külastaja.
Head!
1) 2024 - lühike autoreis Türgis (Pamukkale, Fethiye, Kas); Pikk nädalavahetus Tbilisis; pikk nädalavhetus Bukarestis, natukene sooja Dubais ja 2-nädalane autoreis Saksamaale ja Šveitsi.
2) 2025 - hetkel juba ostetud linnareis Londonisse (5.korda minek, aga pole ammu käinud), Küprosel Larnaca, Skopje Makedoonias ja basseinipuhkus Türgis. Tahaks veel midagi Aasia suunas või kui sinna ei jõua, siis Pariisi või Kopenhaagenisse võiks jõuda.
3) Jälgin Aasia-suunalisi pakkumisi.
4) Ei ole kreisi juhtum, aga esimest korda elus nägin, et kui enne lennuki maandumist kellelgi paha hakkas ja öeldi, et maandudes ärge püsti tõuske, arstid tulevad lennukisse - siis tõesti mitte keegi ei tõusnud peale maandumist püsti. Esmakordne, et inimesed kuuletusid.
a) Märts kordusreis Los Angeles ja Las Vegas
b) Juuni Montana
c) Oktoober Hong Kong
Hetkel piletid New Yorki Märtsis aga kindlasti tuleb midagi veel kas USA või Aasia suunal
Jah, New York Märts piletid ostetud SAS kampaania raames. Pakkumisi ootaks ehk vähem populaarsetesse USA osariikidesse.
4. Midagi väga erilist ei juhtunud kuigi esimest korda 11a jooksul ei jõudnud pagas sihtkohta ja HK 16rm hotellituba oli heal juhul ehk 10rm, lisaks siis oli bookingus kirjas, et hotellis ka jõusaal kuid tegelikkuses oli olemas fuajees 3 lastesuuruses masinat mida isegi proovida ei julgenud.
1. Tegin teoks ammuse unistuse ja käisin ära Assoori saartel (São Miguel, Pico, Faial). Läheb kindlalt minu Euroopa sihtkohtade top 3. Abikaasa räägib siiamaani, et tahaks tagasi minna. Lisaks kasutasin Air Balticu sooduspakkumist ja käisin Põhja-Makedoonias. Kolmas planeeritud reis jäi ära pereliikme haiguse tõttu ja sellega seoses oli tõesti esimest korda elus reisikindlustusest kasu.
2. 2025. aastaks on ostetud lennupiletid Sitsiiliasse, Tenerifele ja Armeeniasse.
3. Tripi lendude sooduspakkumisi jälgin, Tenerife pileti vihje sain just Tripist.
4. Tänavune suurim sekeldus oli seotud Assooridele lendamisega. Lennuk Lissabonist hakkas juba Ponta Delgadas maanduma, kui piloot leidis, et ilm on ikkagi liiga tuuline, lennuk keeras otsa ümber ja lendas tagasi Lissaboni. Kell oli kaugelt üle südaöö, kui Lissaboni jõudsime. Lennufirma soovitas ise majutuse otsida ning arve saata. See oli keset ööd ikka paras peavalu, sest ükski broneeringusüsteem selleks ööks enam mingeid tubasid ei pakkunud. Aga öömaja leidsime ja järgmisel päeval jõudsime ikka Assooridele ka.
2024. Sai oldud 3 kuud aasias, staap oli Filipiinidel. Sai käidud ka Tais ja Kambodzas. Sügisel sai külastatud 3 nädala jooksul Rumeeniat, Türgit ja Mauritiust. Aastavahetus jälle Filipiinidel. Uuel aastal hetkel plaanis Filipiinid, Argentiina, Brasiilia, Vietnam ja jälle Filipiinid. Sügist pole veel plaaninud. Trip soodukaid vaatan nädalas täitsa mitu korda, aga kuna Trip.ee selle klassi mille vastu huvi tunnen ei kuva siis abiks polnud.
Sel aastal piirdusin EU siseste reisidega ja üle pika aja külastasin taas Eesti saari:
+ jaanuari lõpus Küpros (Paphos ja Limassol),
+ juuni alguses Läti (Saulkrasti, Riia),
+ juuni lõpus Hiiumaa,
+ augusti keskel Saaremaa,
+ augusti lõpus Rootsi (Örebro, Karlstad) ja Norra (Drammen, Haugesund, Lærdal),
+ oktoobri lõpus Poola (Krakow, Zakopane).
Soovin külastada vähemalt ühte Aafrika riiki (algatuseks nt Maroko, Tuneesia), Gruusiat, Maltat, Hispaania mandriosa. Kes teab, võibolla õnnestub mõne kaugema sihtkoha avastamine (Indoneesia, Vietnam, Malaisia, Jaapan vms).
Praegu ühtegi piletit ei ole, kuid jälgin pakkumisi.
Poola reisi mõte tekkis Tripi lendude soodukaid nähes. Head pakkumised on oodatud nii Aasia ja Aafrika suunal kui EU sisestele lendudele.
4. Boonusküsimus: eriline reisimisega seotud juhtum
Kas just eriline juhtum, kuid minu jaoks ebameeldiv ja esmakordne, sest ei ole varem juhtunud, et Bookingu majutus ei toimi.
Samal päeval bronnitud külaliskorteri hostilt tuli sõnum, et on ülebroneeritud ja palus tühistada. Järgnes pikk telefonivestlus, sest mul ei ole tasuta tühistamist ja ei nõustu rahast loobuma. Lõpuks leppisime kokku, et mina taotlen tasuta tühistust ja tema kinnitab selle. Riskisin ja tegin taotluse. Õnneks kanti raha arvele tagasi juba järgmisel päeval.
Aga sellega meie reisiseltskonna (4 inimest) Poola reisi viperused ei lõppenud. Kuna plaanisime tutvuda ka Zakopanega (matkata mägedes), bronnisin samal päeval Bookingus külaliskorteri, kuhu päeva lõpuks väsinuna ja kurnatuna kohale jõudsime. Administraatoriga vesteldes selgus, et kuigi broneering minu nimel olemas, siis vaba korterit ei ole ja nad ei saa midagi teha, sest kõik korterid on juba välja antud. Nemad ei saa aru, miks Booking lubas bronnida, kuigi tegelikult vabu kohti ei ole. (Huvi pärast kontrollisin uuesti ning endiselt oli võimalik bronnida. :D).
Õnneks on huumor meie seltskonna kaaslane, seega elasime üle ka uue ebameeldivuse. Selgi korral leidsin Bookingust kiirelt uue majutuse ja varsti saimegi puhata. Uus korter oli paremas asukohas, seega kes teab, miks kõik nii läks.
Kevadel sai 3,5 nädalaga tehtud tiir peale poolele Jaapanile ning sügisese koolivaheaja veetsime Pariisis. Lisaks töö- ja kontsertreisid Helsingisse, Riiga ja Leetu.
Konkreetseid plaane pole hetkel teinud, kuna alles kohaneme sellega, et laps käib nüüd koolis ja ei saagi suvalisel ajal puhata. Mõtetes on Aafrika (nt Madagaskar või LAV), kuid see võib muutuda.
Pakkumisi pole kasutanud, kuna reisid lähevad paika enda kalendri järgi ning siiani pole juhtunud, et samal ajal mingeid suuri soodukaid pakutakse.
Boonusküsimus: Jaapani reis oli meil plaanitud aprilli ja juhtus nii, et oma keskpika elu jooksul sattusin veebruaris esimest korda EMO-sse. Ja endale üllatuseks ütles arst seal, et ühe väikese libisemise tulemuseks oli mitte jala väänamine vaid luumurd. Paranemine kulges nii, et kips tuli pealt ära 6 päeva enne reisi, mistõttu sinnasõidul ja esimesed 3-4 päeva oli mul jalas ortoossaabas (selline poolde säärde plastikust kobakas) ning liikusin karkude toel. Sai isegi Disneylandis nii ära käidud, seega kõik ok. Siis asendasin saapa tavajalanõu sisse käiva ortoosiga ja kuna enamuse ülejäänud reisist liikusime autoga, siis ortoos ja kargud vedelesid pagassis. Fukuokas kui pidime auto ära andma ja valmistuma rongiga Tokyosse sõiduks, jäi see aga pakkimisel ette. Koju kaasa vedada polnud seda plaanis. Tuli geniaalne mõte - otsin guuglist lähima ortopeediakeskuse ja viin kola sinna ning annan tasuta ära. No et keegi saaks kasutada veel. Nõme oleks ju ära visata. Mõeldud, tehtud. Kohapeal keegi muidugi midagi inglise keelest aru ei saanud ning pärast mõneaegset google translate'i abil suhtlemist nägin, et asi läheb aina hullemaks. Nüüd nad vist said aru, et see Euroopa kolge tahab oma hiidsaabast millegipärast siia jätta ja neil tekkis silmisse veidi hirmunud pilk. Loen google translatest: "See ei ole meie saabas." Ma vastu, et annan tasuta, mul pole vaja enam, ei tahaks ära visata. Vastus: "See ei ole meie saabas". No ei ole jah teie oma, aga võiks olla... Igatahes nägin, et neil tekkis juba väike paanika ja lõin lõpuks käega. Ortoos jäi hotelli kappi koristajale üllatuseks ning kargud samamoodi. Võimalik, et neil tõesti on teise tehnoloogiaga ravimeetodid, sest ma olin üle keskmise kindel, et olin käinud ortopeediakliinikus. Või siis kartsid, et ma olen mõni välismaalasest terrorist, kes üritab saapakujulist pommi nende kliinikusse sokutada. Mine võta nüüd kinni. Korralik saabas oli muidu.